INTERVIEW: GLAS IN LOOD & SKATEBOARDEN MET PIETER JENKEN

Pieter Jenken is één van de Nederlandse skateboarders die ooit volop in de spotlight stond, maar op de een of ander manier van de radar verdwenen leek te zijn. Vaak weet bijna niemand de reden waarom zo iemand verdwijnt, des te leuker is het om iemand weer tegen te komen door iets waar hij zich 100% voor inzet. Net als vele andere skateboarders heeft ook Pieter naast skateboarden andere passies ontwikkelt en één daarvan is zijn glas in lood werk. Onder de naam ”Heart Glass” timmert Pieter samen met zijn compagnon hard aan de weg. Kort geleden kwamen we hem tegen tijdens de Santa Cruz Art Show in Amsterdam. Voor ons een reden om Pieter eens op te zoeken in zijn atelier om bij te praten over zijn nieuwe passie!

Naam: Pieter Jenken
Geboren: 13 juli 1988
Geboorteplaats: Utrecht
Woonplaats: Utrecht

Hey Pieter, we zitten hier nu in je atelier in Utrecht, hoe is het ermee?
Ja goed!

Je bent de laatste tijd erg druk met je nieuwe bedrijf; Heart Glass. Hoe ben je daar ooit mee begonnen?
Eigenlijk ben ik gewoon in het diepe gesprongen. Na mijn opleiding ben ik gelijk gestart. Niet in mijn eentje, maar samen met een jongen uit mijn klas, Shane Potuit. Natuurlijk is er wel veel voorbereiding vooraf geweest, in het laatste jaar van mijn school waren we hier al fulltime mee bezig. Glas verzamelen, lood inkopen, en alles opslaan in een kleine schuur. Toen we een atelier hadden waren we eigenlijk gelijk gestart.

Je deed een opleiding glas en lood?
Nee, ik deed een reparatie/restauratie opleiding, maar in het derde jaar deden we een cursus glas in lood. We moesten toen een heel simpel raampje maken. Het beviel me goed en in dat zelfde jaar moest ik ook een lange stage lopen. Dat heb ik gedaan bij een glas en lood bedrijf. Daar heb ik vooral leren restaureren en brandschilderen.

Kort geleden zagen we jullie werken hangen bij de Santa Cruz Art Show in Amsterdam. Hoe was het om daar aan mee te doen?
Ja dat vond ik fucking vet, ook omdat ik mijn hele leven heb geskateboard. Het was via Jeroen Bazuin van Solid ’93, en die ken ik al vanaf ik 13 ben. Het is gewoon heel vet om iets met skaten te doen, want skaten blijft altijd wel bestaan voor mij. En dat was super tof, we hebben heel veel goede reacties gehad.

Screaming-Hand-PJ-Klik op de foto voor weergave

Doen jullie vaak mee aan zulke dingen?
Ja, dat wel, maar nog niet wat met skateboarden te maken heeft. We hebben wel eens contact gehad over ideeën voor een trofee van een wedstrijd. Ik zou dan een prijs maken voor de winnaar. Maar dat was steeds op een te kort tijdsbestek. Maar ik denk dat ooit wel zo iets gaat gebeuren, dat zou wel heel tof zijn.

Waar werken jullie zoal aan?
Naast restauratiewerk zijn wel veel bezig met eigen werk. Een tijd geleden hebben we bijvoorbeeld iets voor een coffeeshop in Utrecht gemaakt. Ze wilden een drieluik hebben waarin je het hele proces van het wiet roken kunt zien. Het begint met de kweker, de dealer en dan de gebruiker. Daarnaast werken we veel aan vrij werk. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een Gentleman die een sigaar aan het roken is. Dat vind ik tof om te maken, een beetje tattoo stijl.

Pieter-Jenken-Heart-Glass-coffee-shopDrieluik voor Coffeeshop

Je haalt je inspiratie uit Tatoeages?
Ja. Tattoo, graffiti, street art. Dat soort dingen.

Oké cool, en je kunt er nu al echt fulltime van leven?
Ja, vanaf het einde van de zomer ben ik fulltime begonnen. Ik heb daarvoor veel gewerkt om geld te sparen zodat ik een buffer heb. Daarvoor werkte ik 2-3 dagen hier, en daarnaast ergens anders.

Wat is jouw ultieme droom een keer te maken?
Het lijkt me heel vet een keer iets heel groots te maken. Een raam van 10 meter hoog bijvoorbeeld voor een gebouw op een openbare plek, een bedrijf of een restaurant. Glas en lood dat je verkoopt aan een klant hangt vaak bij iemand thuis en is niet voor iedereen toegankelijk. Maar als je een project voor bijvoorbeeld de gemeente maakt dan kan iedereen het zien. En dan niet met maria en jezus of zo, maar echt iets hedendaags. Daarnaast natuurlijk dingen met skateboarden. Iets met Piet Parra of Erwin Prent lijkt me vet, hun werk is ook perfect te verwerken in glas en lood…

Pieter-Jenken-Heart-Glass-AttelierEigen werk in attelier

Nice! Maar hoe zit het met je skateboard? We zien je niet meer zo vaak voorbij komen rijden, heb je hem helemaal ingewisseld voor glas en lood?
Ik ben zeker nog wel bezig met skateboarden, maar een stuk minder dan vroeger en dat komt voornamelijk door blessures. De ene keer als ik ga skaten heb ik binnen een half uur fucking veel pijn aan mijn enkels, en de andere keer hou ik het langer vol. Ik heb een soort weefsel tussen mijn enkels zitten en op een gegeven moment zit het vast. Soms gaat het lang goed en dan is het ook echt super leuk om te skaten.

Indoor-skate-Pieter-Jenken-Fs-BluntWIT-940x624Pieter Jeken in Skatepark Amsterdam (2011)

Ja, want tot zo’n 5-6 jaar geleden was je heel veel te zien op je board, waardoor is dat ooit minder geworden?
Ja vooral blessures en fulltime werken. Je moet toch geld verdienen om je vaste lasten te betalen. Vroeger was ik heel veel vrij en had ik overal schijt aan, en dat is gewoon veranderd. Ik denk meer aan m’n toekomst. Skaten is natuurlijk heel erg leuk, en alles is heel snel gegaan bij mij vroeger. Misschien zelfs zo snel dat het soms niet meer echt leuk was. Nu is het meer voor de lol en echt super leuk als ik ga skaten, maar soms doet het echt te veel pijn.

Hoelang blijft zo’n blessure dan door gaan?
Nou, meestal als ik het voel dan stop ik gelijk. De ene keer skate ik 2 keer per week, de andere keer twee weken niet.

Je laatste periode dat je echt heel veel aan het skaten was in de tijd van de 103 video. Het maken van die video heeft echt mega veel tijd gekost. Hoe was die tijd voor jullie?
Ja dat was wel heftig. Sjoerd was super gemotiveerd om die film te maken. Ik had wel altijd zoiets van; Het moet wel leuk blijven. We hadden een groep die elkaar super goed kon pushen. Maar het was meer een vriendengroep waarmee we gingen skaten. Het is lastig uit te leggen..

Eigenlijk werd het bij mij allemaal wat minder vanaf het moment dat Felipe Barrea niet meer echt kon skaten. Vanaf dat moment is het voor mij ook wat minder geworden. Dat was toen we bijna klaar waren met de 103 video, toen moest ik gewoon geld gaan verdienen.

Jij trok vooral met Felipe op?
Ja, van jong af aan eigenlijk al. Hij kreeg een blessure aan zijn knie. Hij probeerde een treflip bij Bercy in Parijs en dat ging niet helemaal goed. Toen ging er iets mis met z’n knie en dat was eigenlijk het einde. We waren op een trip en werden gewoon te veel gepusht. Het is toen fout gegaan en hij kan nu nog steeds niet skaten.

Ik denk dat dát, plus altijd dat showen mij te veel werd. Als je op dat niveau zit verwachten mensen dingen van je, en moet je jezelf telkens weer bewijzen. Ik wil gewoon voor mijn lol skaten en plezier hebben. Die voldoening kreeg ik niet meer echt.

Dus je hebt nu wel meer plezier tijdens het skaten dan toen der tijd?
Nou ja, ik was toen wel veel beter dan nu. Ik kan nog steeds al die tricks wel, maar het ging me toen veel gemakkelijker af.

Dus je bent er nog wel dagelijks mee bezig?
Ja! Ik zie jullie website iedere dag… Ik ga af en toe bij Vans langs voor een kop koffie, dat soort dingen…

Zit je nog steeds op het Vans team?
Ik zit nu op het Vans family team. Dat bevalt heel goed. Toen ik al mijn sponsors wilde opzeggen stelde Rik van Vans het family team voor en dat bevalt heel goed natuurlijk. Verder ga ik naar Jeroen Bazuin van Solid of Eightdayz als ik spullen nodig heb als boards. Zo heel veel heb ik eigenlijk niet nodig.

Is er veel veranderd ten opzichte van de tijd dat jij zoveel skatte?
Ja. Als je kijkt naar toen ik begon met skaten. Toen had je hier in Utrecht die groep van Kaspar van Lierop, Jos Theissens enzo. Ik was toen één van de weinige jochies die begon met skaten. Nu is het de jonge generatie die alles overneemt. Je hebt veel meer plekken nu waar je kunt skaten. Damiaan Winkelman bouwt overal fucking dikke parken. Er zijn nu ook veel binnenparken.

Pieter-Jenken-Switch-Ollie-Amsterdam-Siem-van-WoerkomPieter Jenken – Switch Ollie / Foto: Siem van Woerkom (2011)

Wat zou jij aan de kids willen meegeven die de droom hebben om fulltime te skaten?
Ga niet all-in op skaten focussen, maar doe er iets naast. Ik liet een tijdje alles vallen om alleen maar te kunnen skaten, maar dat is niet slim. Neem een voorbeeld aan Jelle Maatman bijvoorbeeld die gewoon een universiteit ernaast doet.

Thanks Pieter, wil jij nog iets kwijt?
Ik wil graag nog een aantal mensen bedanken voor wat ze vroeger allemaal voor mij hebben gedaan en geregeld: Vans, Elwood, Hardcore, Left, Joep Koks, Lennard Woering, Marcel Veldman, Rick van Dijk, Jeroen Bazuin, Kaspar Van Lierop, Sjoerd Vlemmings en heel de 103 click, en de rest die ik nu niet opnoem, maar dat weten zij zelf wel! Daarnaast check onze Facebook page like deel, of check www.heartglass.nl and spread the word! Peace!

Bekijk ook:
Interview: Huub Slinger: Skateboard sculptures
Interview: Niels Naber. Het brein achter Burnside Constructions
Interview: Klaas van der Laan over Old Dutch Leatherworks
Interview: Skateboard filosofie met Mohamed Saouti
Interview: Jeroen Blankevoort over 20 jaar Revert!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

01jun14:0021:00NK Junioren Skateboarden 2024€2000 prijzengeld

22junAll DayMarnix Crue Go Skateboarding Day

29junAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – Belgium

06julAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – NL

13julAll DayVery Special Flatspot Event

27julAll DayMonster Euro Tour – NL