INTERVIEW: DANILO NEDIC OVER FOCUSED – TAFELS GEMAAKT VAN OUDE SKATEBOARDS

Dat Rotterdam misschien wel Nederlands grootste skateboard community heeft, is vast en zeker voor niemand onbekend. Denk bijvoorbeeld aan de crews van Colorblind en Bombaklats, filmers als Sami en Hassani en Jan Maarten Sneep, merken als Dufarge en Alfredo Gonzales, en skateboard magazines Fluff en Noise die Rotterdam keer op keer op de kaart weten te zetten. Met dank aan de actieve en creatieve Rotterdamse skateboarders springen skateparken en spots als paddenstoelen uit de grond. Maar er is nog meer… Maak kennis met de jongens van Focused. Danilo Nedic en Jeroen Dekker maken samen next level tafels gemaakt van oude skateboards, wij spraken met Danilo Nedic om het fijne te weten te komen over deze unieke meubels!

Naam: Danilo Nedic
Geboren: 10 september 1974
Geboorteplaats: Kraljevo, Servie
Woonplaats: Rotterdam

Hey Danilo, we zitten hier in het Focused kantoor in Rotterdam. Wat vind je eigenlijk van het nieuwe Westblaak Skatepark?
Het is een enorme verbetering ten opzichte van het vorige park natuurlijk. Het heeft heel lang geduurd, maar uiteindelijk is het heel tof dat er nu een compleet nieuw park in het centrum van Rotterdam staat. Ik ben benieuwd hoe het tweede deel eruit komt te zien. De bedoeling is dat het stuk dat nu nog openligt doorgetrokken zal worden tot aan het Eendrachtsplein. Ik hoop vooral dat het echt zo wordt als de oorspronkelijke plannen, een streetplaza slash openbare ruimte.

Jij skate zelf ook nog regelmatig?
Ik probeer minimaal één keer per week op m’n board te staan, maar dat lukt door de drukte van mijn werk en gezin niet altijd. Maar zodra ik een kans heb om te rollen, ga ik rollen. Twee weken geleden ben ik in Rem’s garage geblesseerd geraakt aan mijn voet, dus nu zit ik sowieso even stil.

focussed-deckstop1De eerste DecksTop™ tafel van Focussed / Foto: IlseOnline Fotografie

We zitten hier natuurlijk vanwege Focussed, jullie zelfgemaakte tafels gemaakt van skateboards. Kun je daar iets meer over vertellen?
Het idee van Focused is precies een jaar geleden ontstaan. Het leek mij mooi om oude skateboards een nieuw leven te geven in de vorm van strakke tafels. De Japanse kunstenaar Haroshi was de bron van inspiratie. Samen met Jeroen Dekker ben ik ermee begonnen en inmiddels hebben we al wat tafels verkocht. Van tevoren wisten we niet of het iets zou worden of niet, maar toen we onze eerste tafel de DecksTop gelanceerd hadden, werden we door internationale media opgepikt. Er was veel belangstelling, vooral vanuit architecten en interieur ontwerpers. Dat is dan ook waar we nu vooral voor werken. Het is leuk om te zien dat mensen die zelf niets met skateboarden hebben, er ook enthousiast van worden en het mooi vinden.

Focussed-DetailDetail van de DecksTop™ / Foto: IlseOnline Fotografie

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om dit te gaan doen? Zijn jullie in jullie normale werk ook bezig met meubels?
Haroshi is onze belangrijkste bron van inspiratie. Ik kwam vorig jaar op het idee om op dezelfde manier skateboards een nieuw leven te geven in de vorm van kleurrijke tafelbladen. Daarbij wilde ik met name het lijnpatroon van de zevenlagen van een skateboard doortrekken over de hele lengte van het blad. Ik heb toen wat onderzoek gedaan naar snij-afval bij skateboardfabrieken en naar hoeveel oude skateboards er bij skateshops achterblijven. Ik zelf ben eigenaar van het communicatiebureau KULT.RE en weet dus weinig over hout en de mogelijkheden ervan. Daarom ben ik met mijn idee naar Jeroen Dekker gegaan. Jeroen is industrieel ontwerper en eigenaar van Hectik Skateramps. Hij heeft heel veel ervaring met het werken met hout en hij kon mij vertellen wat wel en niet mogelijk was. Zo zijn we van start gegaan en zo zijn ook de rollen tussen Jeroen en mij verdeeld: Het idee is van mij, ik doe de marketing.en Jeroen maakt de tafels.

focussed-DekcsDecks klaar om verwerkt te worden

Je vertelde dat in een standaard tafel zo’n 33 boards gaan, waar haal je zoveel boards vandaan?
Tot nu toe lukt het aardig met de boards die wij verzamelen bij skateshops hier in Rotterdam en omgeving. De shops bewaren achtergelaten boards ook bewust voor ons en dat waarderen we zeer. Voor de klus in New York, hebben we ook deels afgekeurde boards bij een skateboard fabriek ingekocht. We moesten namelijk een tafel van 380 cm lang maken. Hiervoor hadden we voor elk lijnpatroon minimaal twee boards met hetzelfde kleurpatroon nodig. Dat is bijna onmogelijk te vinden bij gebruikte boards.

Focussed-Deckstop-NYDecksTop™ tafel in New York / Foto: Barak Pliskin Architecture

Hoe brengen jullie zo’n grote tafel naar New York?
In een kist. Jeroen heeft een kist op maat gemaakt en deze kist is per vliegtuig naar New York vervoerd. Dat kost veel geld, maar dat had de architect er voor over. Het duurde ongeveer twee weken voordat de tafel op locatie geïnstalleerd was. Onze tafels staan nu op de 29ste verdieping van een wolkenkrabber op Broadway. In een hoofdkantoor van een internationaal software bedrijf wiens naam we niet mogen noemen. De architect is erg blij met het eindresultaat en daar gaat het ons om.

focussed-DeckspadFocussed DecksPad™ / Foto: IlseOnline Fotografie

Een tafel kost al snel zon €3000. Wat voor mensen kopen zoiets bijvoorbeeld?
Architecten en interieur ontwerpers. Tot nu toe zijn we vooral gevraagd voor maatwerk bij inrichting van kantoren en winkels. Het is inderdaad een dure tafel en dat heeft de maken met de grootte en de uren werk die erin gaan zitten. De kosten zitten hem dus niet zo zeer in het materiaal. We krijgen regelmatig de vraag of we ook kleine tafels kunnen maken naast de grote tafels. Daarom hebben we nu ook twee modellen salontafels gelanceerd en een kleinere DecksTop. We merkten gelijk dat daar meer animo voor is. Ze zijn kleiner, en daardoor een stuk toegankelijker qua prijs.

Deckstop mini kleinSinds kort is ook de DecksTop Mini™ verkrijgbaar / Foto: IlseOnline Fotografie

Nu maken jullie voornamelijk tafels, maar we nemen aan dat het daar niet bij blijft. Wat zijn de toekomstplannen?
Er zijn zeker nieuwe producten waar we over nadenken. We zijn met tafels begonnen en we krijgen ook regelmatig tips of ideeën van mensen over wat we nog meer zouden kunnen maken. We willen onze energie nu vooral steken in de producten die we nu hebben, maar we denken zeker over de toekomst na. .Er zijn genoeg ideeën.

02_Focused_Chocoholic_RDK_WEB_Focussed display bij Chocoholic in Rotterdam / Foto: Ruben Dario Kleimeer

Wat is de jullie mooiste herinnering aan het Focused tot nu toe?
Dat we binnen een jaar tafels in New York hebben staan, is natuurlijk super vet. Maar het allermooiste voor mijzelf, was eigenlijk de lancering begin dit jaar. Er waren verschillende mensen betrokken bij het project. Hugo de Pagter van Dufarge heeft bijvoorbeeld het logo ontworpen. Sneep en Sami vonden het supertof om een promo film te maken. Sietse Veenman heeft de website ontworpen en gebouwd. Het was mooi om te zien dat iedereen enthousiast was over wat we aan het doen waren en dat iedereen een steentje wilde bijdragen. Met z’n allen hebben we alles binnen een maand gerealiseerd. Dat was zo vet!

Meer info:
Focused.nu
Focused op Facebook

Bekijk ook:

Interview: Glas in lood & Skateboarden met Pieter Jenken
Interview: Huub Slinger: Skateboard sculptures
Interview: Klaas van der Laan over Old Dutch Leatherworks
Interview:Niels van der Zwan over Dufarge

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

01jun14:0021:00NK Junioren Skateboarden 2024€2000 prijzengeld

22junAll DayMarnix Crue Go Skateboarding Day

29junAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – Belgium

06julAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – NL

13julAll DayVery Special Flatspot Event

27julAll DayMonster Euro Tour – NL