KLAAS VOORTHUIJSEN, VAN SCHETS TOT DECK

Wanneer je een skateshop binnen loopt, dan is er één ding waar bijna iedereen gelijk naar kijkt: de deck wall. Welke boards zijn er binnengekomen en welke print ziet er sick uit. Een goede print kan ervoor zorgen dat een deck goed verkoopt… Maar wie maakt die prints eigenlijk? En hoe komen die tot stand? Wij spraken met Klaas Voorthuijsen die voor TOMS het nieuwe ontwerp maakte, geïnspireerd op de classic prints van vroeger.

Naam op paspoort: Klaas Voorthuijsen
Geboorteplaats: Alkmaar
Woonplaats: Amsterdam
Geboortedatum: 8 april, 1986

Hey Klaas, hoe gaat het er mee? We hebben begrepen dat je erg veel aan het tekenen bent.
Ja, het gaat wel lekker eigenlijk. Ik teken eigenlijk al mijn hele leven. Vroeger was ik al veel aan het tekenen en toen ben ik het Grafisch Lyceum gaan doen hier in Amsterdam. Daarna heb ik nog twee jaar de kunstacademie gedaan, maar dat was maar niks. Alleen maar naaktmodellen tekenen.. euh oké dat was wel leuk, maar ook veel stillevens enzo. We moesten onwijs veel hetzelfde tekenen en dat vond ik niet zo tof.

En nu gaat er een board komen met jou tekening erop. Hoe komt zoiets tot stand?
Samen met Hans van TOMS heb ik het idee bedacht dat we een serie boards willen uitbrengen met TOMS, welke we de TOMS CLASSICS noemen. Dit zijn re-issues van bestaande prints die we een vleugje TOMS hebben gegeven. Het is ook de bedoeling dat het een serie gaat worden. Dus er komen meerdere boards in de toekomst.

De eerste print die is al zo goed als klaar. Jullie hebben voor een H-street print van Matt Hensley gekozen. Waarom die print?
Ik ben samen met Hans door Disposable gaan bladeren, een boek met legendarische boards en prints van vroeger. En toen kwamen we bij deze graphic uit. We vonden die gewoon allebei sick.

Maar hoe komt de print tot stand? Is het gewoon lijntjes overtrekken?
Nee, deze print heb ik zo goed mogelijk nagetekend op de letters na. Waar op het origineel de woorden H-Street en Matt Hensley staan, komt er bij onze TOMS en Amsterdam te staan. Dan ga ik het inscannen en ga ik het geheel met de computer weer overtrekken om er een bestand van te maken wat naar de producent van de boards gestuurd kan worden. Zo willen we de TOMS boards gaan maken. We willen dat de goede graphics van vroeger weer zichtbaar zijn. We maken deze weer tastbaar en zorgen dat deze niet alleen nog maar in een boekje te vinden zijn.

KlaasVoorthuizen02Klaas aan het werk. Foto: Rob Rouleaux

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

11mayAll DayRed Bull Skate Event

26mayAll DayCarve & Coffee at Griftpark

29junAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – Belgium

06julAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – NL

13julAll DayVery Special Flatspot Event

27julAll DayMonster Euro Tour – NL