FRED VAN SCHIE LEEFT ”THE AMERICAN DREAM”

Fred van Schie heeft zich lang ingezet voor het skateboarden in Nederland. Zo heeft hij het eerste indoor skatepark in Nijmegen opgericht, heeft hij gewerkt bij verschillende skateboard company’s in Nederland, vette events opgezet en veel rijders verder geholpen met hun carrière. Hij woont nu al een aantal jaar in Amerika waar hij zich onder andere bezig houdt met social media van bekende skateboarders en bedrijven. Fred leeft zijn ‘American Dream’.

Naam: Fred van Schie
Geboren: 17 Augustus 1978
Geboorteplaats: Nijmegen
Woonplaats: Costa Mesa, Californië
Beroep: Social media consultant

Veel van de wat oudere lezers kennen je waarschijnlijk wel van je tijd in Nederland, kun je voor de jongere lezers vertellen waarmee je je hier bezig hebt gehouden?
Vanaf 1994 heb ik me ingezet voor verschillende bedrijven die zich bezig hielden met skateboarden in Nederland. Na mijn studie ben ik drie maanden naar Amerika geweest om te skaten (for fun). Toen ik terug kwam had ik plannen om mijn eigen skateshop te beginnen, maar uiteindelijk is dit een indoor skatepark geworden. Skatepark NYC in Nijmegen.
Na 1 jaar ben ik naar Utrecht verhuisd om te studeren. Ik heb dit niet afgemaakt en ben toen in een bar gaan werken. In die zelfde tijd begon ik Worldwide skateboarding als kledingmerk met een klein team. Dit heb ik aan wat shops verkocht en zo ben ik met Miesj van LEFT in gesprek gekomen. Hij nam wat shirts van me af en vertelde dat Bram Waterman gestopt was als sales rep. Hij vroeg me of ik zijn functie kon overnemen. Ik heb toen ‘ja’ gezegd en ben twee weken later begonnen met de sales voor o.a. Sole Tech, Baker en Deluxe. Na 1,5-2 jaar jaar ben ik mij meer bezig gaan houden met marketing/PR/events/team.
Uiteindelijk begon Sole Tech zelfstandig in Europa, waar ik toen ben gaan werken. Het werken daar was voor mij toen té corporate. Vooral omdat Miesj totaal het tegenovergestelde was en altijd 200% skateboarden wilde promoten. Na één jaar bij Sole Tech Europe had John Boot LEFT overgenomen en de naam veranderd in Capital Distribution. Daar heb ik 5 maanden gewerkt. Uiteindelijk ben ik gestopt omdat ik mijn hart wilde volgen en verder gaan in Amerika.

Waarom wilde je zo graag naar Amerika verhuizen?
Voornamelijk voor de zon en de mogelijkheden. Het klinkt zo cliché maar that’s it. ‘The American dream’. Nederland is sick en ik heb het altijd enorm naar mijn zin gehad, maar ik wilde meer doen (en betekenen) met skateboarden. Mijn enige doorgroei mogelijkheid was een eigen distributie, maar die ambitie heb ik nooit gehad.. Nederland is en blijft klein, en dat zeg ik met respect. Ik ben blij dat ik de eerste dertig jaar van mijn leven in Nederland heb gewoond. Maar, ik kom nooit meer terug. Ha!

Hoe is dat precies gelopen, had je al werk in Amerika?
Op de terugweg in het vliegtuig van de ASR tradeshow in september 2007 heb ik John verteld dat ik mijn hart wilde volgen en wilde proberen om te verhuizen naar Californië. Ik ben toen begin december naar Amerika verhuisd. Maanden lang naar een baan gezocht, maar de economie was net geklapt dus de meeste mensen die ik kende waren hun baan kwijtgeraakt. Zij hielpen mij toen natuurlijk niet gelijk aan een job. Ze moesten eerst zelf iets vinden, Logisch. Ik was toen van maart tot mei 2008 weer in Nederland, bij Capital Distribution. (Thanks John!) Daarna, begin Juni ben ik weer terug gegaan naar Huntington Beach, CA. Begin juli kwam ik mijn huidige vrouw tegen, Kelly. We zijn toen in september verloofd en een jaar later getrouwd. Daardoor heb ik ook een visum gekregen in. Toen heb ik een jaar lang bij een Harley-Davidson verhuurbedrijf gewerkt. Uiteraard wilde ik weer in de skateboard industrie werken.. Mijn geduld werd beloond en in Juni 2010 ben ik begonnen als Marketing Manager voor Emerica en Altamont…

Fred-van-schie-skatepark-NYC-nijmegen-1998Fred van Schie in Skatepark NYC, Nijmegen 1998

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

27jul14:0020:00Monster Tour – ROTTERDAM

11aug13:0020:00Red Bull Curb KingsSlappy Contest

08sepAll DayVans Shop Riot NL