INTERVIEW MET SKATEBOARD FOTOGRAAF BRIAN GABERMAN

Op jouw website staat: ‘Brian Gaberman will never grow up’. Is dat belangrijk om een goede skatefoto te maken?
Ik denk het wel ja. Ik ben nu 38, maar ik voel me nog steeds als een klein kind kijkend naar alle ‘volwassenen’ om me heen. Kijk.. wie kan nu zeggen dat hij op z’n 38ste nog steeds over hekken moet klimmen om foto’s te schieten. Ik zou dat echt voor altijd willen blijven doen. Je moet blijven denken als een skateboarder om een goede skatefoto te schieten. En dat betekent dat je jong blijft.

Je hebt met een behoorlijk aantal skateboarders gewerkt. Welke rol speelt de persoonlijke band met je onderwerpen bij het maken van de foto’s?
Het is van belang dat je als fotograaf, maar ook als skater, je op je gemak voelt met elkaar. Dus ja, een persoonlijke band maakt het een stuk makkelijker. Daarbij moet ik zeggen dat het onmogelijk is om met iedereen dezelfde connectie te hebben. Wederzijds vertrouwen en respect is van groot belang om tot een goed resultaat te komen.

Is het ooit wel eens gebeurd dat je een foto hebt verneukt en dat de skater niet nog een keer die 20 stair wilde doen?
… Brian denkt na … Ik probeer me een situatie te herinneren, maar ik geloof niet dat ik dat heb meegemaakt. Ik heb altijd geluk gehad denk ik. Er zijn wel situaties geweest dat ik een paar test foto’s nam en dat niet alle flitsers het deden, maar gelukkig toen bv Nyjah de 21-stair pakte deden ze het toch op het juiste moment. Je weet dat die jongens het maar een keer doen. Ik heb gewoon vaak geluk gehad dat alles perfect ging op het moment dat een trick werd geland.

Het is een keer gebeurd dat… Oke ik noem nu geen namen, maar een gast deed een trick die echt te sick was en ik vroeg hem of hij die wilde schieten voor het artikel waarvoor ik mee was op trip. Maar hij zei, nee, ik heb de trick net gedaan, ik ga het niet nog een keer doen. Uiteindelijk heeft hij ook helemaal geen foto gehad in het artikel. Weet je, het is ook een samenwerking tussen skater en fotograaf. Een skater kan een trick ook niet landen en een fotograaf kan ook net het verkeerde moment afdrukken. En als die samenwerking er niet is, fuck it!

Zijn er dingen binnen de fotografie die je nog wilt doen?
Het zal hoogstwaarschijnlijk iets zijn dat ik nu nog niet eens kan verzinnen. Ik hou ervan om te experimenteren, om fouten te maken zodat er iets nieuws kan ontstaan. Ik weet dat ik nog niet klaar ben en blijf nieuwsgierig en gepassioneerd. Het zal ook meer op het persoonlijk vlak zijn. Ik blijf me aanpassen aan mijn omgeving en probeer daarin te groeien.

Heb je nog advies voor de nieuwe generatie fotografen die jou deel van de actie komen jatten?
Ik zeg altijd hetzelfde: ‘Probeer altijd een zo mooi mogelijke foto te maken’. Wanneer je begint met fotograferen, dan heb je niet meteen toegang tot een Andrew Reynolds. Om enigszins op te vallen met jouw foto’s, moet je ervoor zorgen dat het een interessante foto is. Er zijn maar weinig pagina’s beschikbaar in een magazine. En als je geen bekende skater op de plaat hebt gezet, dan moet je ervoor zorgen dat jouw foto toch bijzonder is. Zorg ervoor dat je opvalt tussen de menigte. Dus experimenteer, houd vol, blijf schieten en probeer elke keer de beste foto te schieten. Een foto moet mooi zijn zonder de skater erin. De skateboarder zet dan de punt op de I. Dat is hoe het voor mij werkt.

Meer weten over Brian Gaberman?
Check hier zijn website.

Brian_Gaberman_Ricki_BedenbaughRicki Bedenbaugh foto: Brian Gaberman

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

11mayAll DayRed Bull Skate Event

26mayAll DayCarve & Coffee at Griftpark

29junAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – Belgium

06julAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – NL

13julAll DayVery Special Flatspot Event

27julAll DayMonster Euro Tour – NL