INTERVIEW MET SKATEBOARD FOTOGRAAF BRIAN GABERMAN

Brian Gaberman is een grote naam als het gaat om skateboarden en het fotograferen er van. Ongetwijfeld zullen velen van jullie de naam voorbij hebben zien komen in diverse skate media. Gaberman heeft de afgelopen 14 jaar de wereld rond gereisd met een hoop grote namen waarvan de laatste 7 jaar als de Element huisfotograaf. Element kwam daarom met het idee om een boek van Gaberman uit te brengen. Maar wie is Brian eigenlijk? En wat is zijn kijk op de hedendaagse veranderingen van media? 11 januari spraken we hem in Antwerpen tijdens zijn ééndaagse pop-up expo ‘A Life In Transition’.

Naam: Brian Gaberman
Geboorteplaats: New Haven, Connecticut
Woonplaats: Ergens in Noord California
Beroep: Fotograaf

Brian, hoe is het?
Ja, heel goed. Met mijn familie ben ik een soort van vakantie aan het vieren in Europa. Het is te gek om weer door Europa te trekken met m’n vrouw en kids. De laatste keer Europa voor mijn vrouw was tijdens onze huwelijksreis.

Vertel eens over jouw boek ‘A Life In Transition’.
Voor Element ben ik nu al 7 jaar huisfotograaf. De foto’s zijn een selectie van mijn favoriete foto’s die ik door de jaren heb genomen. Element kwam met het voorstel om een boek te maken van m’n werken. Aanvankelijk hoefde dat niet voor mij. Thomas Campbell overtuigde me uiteindelijk. Als ik terugkijk ben ik echt blij dat hij mij wist over te halen.

De titel van het boek, ‘A Life In Transition’ is gebaseerd op het feit dat ik constant mezelf moet aanpassen aan m’n omgeving. Ik heb twee levens. Eentje thuis op de boerderij en een ‘on the road’. Ze verschillen zo enorm van elkaar! Zodra ik thuis ben, probeer ik een vader te zijn op de boerderij. Maar zodra ik op tour ben moet ik weer wennen aan het in de bus zitten met keiharde hip hop muziek, wietrokende skaters om me heen en het verblijven in grote steden.

Achteraf ben ik zeer blij met het boek. Ik heb al plannen voor een tweede. Daarin wil ik het contrast van mijn leven beter weergeven. Het boek zal meer gaan over mijn leven wat ik thuis leef, meer mijn ‘fine art’ kant. Dus ik hoop dat ‘A Life In Transition’ een succes wordt zodat ik het tweede boek ook kan gaan maken.

Je zei ooit: ‘Het negatief is de bladmuziek, de uiteindelijke print is de liveshow’. Hoe zie jij dit met het hele online gebeuren van tegenwoordig?
Persoonlijk maakt het niet uit waar de foto’s terechtkomen. Zolang de mensen ze maar te zien krijgen. Lang geleden heb ik me er al bij neergelegd. Uiteindelijk gaat het om het eindproduct. Laatst kreeg ik kreeg een mail van Jason Lee over een video van mij op The Berrics. Hij was ‘bummed’ dat ik van analoog was overgestapt naar digitaal. In zijn ogen was ik één van de mensen die het filmrolletje in leven hield. Ik moest even nadenken voordat ik hem terug mailde.  Maar schreef hem dat ik nog altijd een camera bij me heb waar een rolletje in moet en dat mijn persoonlijk werk altijd op film geschoten wordt. Digitaal is tegenwoordig dé manier om een boterham te verdienen, want alles moet sneller op de redactie liggen. Ach weet je, digitaal of analoog… het resultaat is wat telt.

Gaberman_book_coverBookcover ‘A Life In Transition’

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

11mayAll DayRed Bull Skate Event

26mayAll DayCarve & Coffee at Griftpark

29junAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – Belgium

06julAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – NL

13julAll DayVery Special Flatspot Event

27julAll DayMonster Euro Tour – NL