INTERVIEW: KRIJGT UTRECHT THE YARD TERUG?!

The Yard was jarenlang Nederlands bekendste street spot. Wegens uitbreidingen van het Centraal Station van Utrecht werd het terrein in april 2007 gesloopt. Nu, ruim zes jaar later ligt het er vervallen bij. Er zijn toekomstplannen om er woningen te bouwen, maar door de huidige crisis zit dit er de komende jaren nog niet in. De lokale skateboarders hebben het deels aangeveegd en uit eigen initiatief een aantal obstakels gebouwd. Onlangs hebben ze contact gezocht met de gemeente om meer gebruik te kunnen maken van de locatie. Wij spraken af bij The Yard met Max Hartveld en Marc-Anthony Westmaas om alles te weten te komen over plannen.

Sinds iets meer dan een jaar hebben jullie Skatepark Utrecht. Waarom is juist The Yard zo belangrijk voor jullie?
Ten eerste omdat we een buiten plek willen, dat is Skatepark Utrecht niet. In de zomer willen we een plek om buiten te skaten. Wij vinden dat skaten ook buiten hoort. Daarnaast is het natuurlijk ook gratis om buiten te skaten. Het is zo’n perfecte en centrale plek. De grond is nog helemaal in tact. We willen gewoon een goede plek om met z’n allen buiten te gaan skaten.

Is het Griftpark niet goed genoeg?
Nee, het is gewoon te klein. De meeste skaters in Utrecht zijn street skaters. Als je daar met een groep bent is het al heel snel te druk.

Gister hadden jullie een gesprek met de Gemeente. Wat is daar precies besproken?
We hebben ons plan besproken. Je moet het zien als zoiets als de DIY in Amsterdam. Het enige dat we nodig hebben is dat al het puin weg gaat. Dat is zelf niet te doen. Het is veel te veel. Natuurlijk hebben we ook de middelen nodig om obstakels te bouwen, maar dat komt wel goed. Als eerste is het voor ons belangrijk dat al het puin weg is. Dat is al een hele grote stap. Dan zetten we er wat stelconplaten neer, net als vroeger. Die zijn niet zo duur. Daarnaast hebben we zelf al het één en ander gemaakt. Zo hebben we zelf een curb, een wheeliepad en een wallride gemaakt.

The-Yard-2009-wheelypadDe zelfgemaakte wheelypad

Wanneer willen jullie beginnen met bouwen. Wat heeft de gemeente jullie verteld?
We zijn doorverwezen naar een ander persoon bij de gemeente. Hij gaat over braakliggende terreinen en leegstaande gebouwen. Met hem zullen we het er verder over moeten hebben. Het lastige van deze plek is dat NS Vastgoed de eigenaar van dit terrein is. Zij zijn tevens de projectontwikkelaar. Zij doen zaken met de gemeente en hebben daardoor beide hun belangen bij deze plek. Dus dat is een lastige positie voor ons om iets voor elkaar te krijgen. Het terrein ligt er al zes jaar zo bij. Als het niet was gesloopt hadden we nu al zes jaar langer kunnen skaten op deze plek. Dat is eigenlijk het meest absurde van het hele verhaal. Daarnaast zou het voor iedereen beter zijn. De buurtbewoners hebben er gewoon een schone en veilige plek bij. Het ziet er beter uit naast het station en wij hebben weer een plek om te skateboarden.

Wanneer krijgen jullie meer te horen van de gemeente?
Hopelijk zo snel mogelijk. We wachten op een mail van de gemeente om een afspraak te maken met de persoon die gaat over dit terrein. We hopen dat het allemaal gaat lukken.

The-Yard-2012-novemberHet terrein van The Yard waar het over gaat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

26mayAll DayCarve & Coffee at Griftpark

26mayAll DayCarve & Coffee

22junAll DayMarnix Crue Go Skateboarding Day

29junAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – Belgium

06julAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – NL

13julAll DayVery Special Flatspot Event

27julAll DayMonster Euro Tour – NL