INTERVIEW: HERM GOLBACH VIERT 25 JAAR BURNSIDE

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Wat is de succesformule om het zo lang vol te kunnen houden. Heeft Burnside ook dieptepunten gehad?
Ja! Toen ik naar de nieuwe ruimte ging met het skatepark is het zeker in de beginjaren heel moeilijk geweest. Niemand had gedacht, ook ik zelf niet, dat ik een skatepark kon runnen zonder subsidie van de gemeente. Ik ben echt heel erg druk geweest om subsidie te vergaren en daarvoor te strijden. Dat gaf zoveel negativiteit, bijvoorbeeld zoals bij Real-X in Apeldoorn. Je bent met z’n allen gewoon heel erg boos op het feit dat je niet geholpen wordt. Maar uiteindelijk is je eigen gedrag daardoor heel negatief. Er kwamen mensen binnen voor hun plezier en het enige wat ze hoorden was gezeik over de gemeente.

Doordat het slechter met het park ging dacht ik: ik ben niet meer met de zaak bezig. Ik was als een soort junk bezig om m’n spuit te halen. Het werkte gewoon niet. Op een begeven moment dacht ik van ja, ik moet gewoon stoppen met die negativiteit. Laat het maar gaan, ik ga het zelf wel doen. Als het vanuit de gemeente niet kan, dan ga ik kijken wat ik zelf kan.

Vanaf dat moment ben ik gaan investeren. Ik ging verbouwen toen mensen dachten dat ik eigenlijk failliet zou gaan. Ik ging de buitenkant van het pand verven. ”Maar je ging toch failliet?” Nou, natuurlijk niet. Ik ben toen volop gaan investeren. We zijn begonnen met wedstrijdjes. Volgens mij is zo ook de eerste Shop Riot ontstaan, in 2004. Iedereen was verbaasd. Maar ik heb gewoon het laatste beetje dat ik had geïnvesteerd: een fris beeld en een goede doorstart. We gingen niemand meer lastig vallen met zeuren om subsidies. We hadden ons eigen ding en we gingen gewoon bezig met het bedrijf. Gewoon ondernemen, laten we het zo maar zeggen. Uiteindelijk heb ik mezelf verbaasd. Ik dacht dat het nooit zou kunnen, maar wij draaien het skatepark op eigen kracht, zonder subsidie van de gemeente.

De meeste grote shops in Nederland hebben een webshop. Jullie doen daar niet aan. Wat is daar de reden van?
Dat klopt en dat is een hele bewuste keuze! We hebben niet alleen maar skateboards, kleding en schoenen. We hebben snowboards, BMX, inline skates, wakeboards, rugzakken. Je kunt het zo gek niet bedenken en we hebben het. Als je het doet moet je het écht goed doen. Dat is zo’n grote investering en het kost zoveel tijd. Wij zijn hier echt winkelmensen en we vinden het echt leuk om met mensen om te gaan. Als je een webshop gaat beginnen zit je echt met een paar man dag in dag uit alleen maar achter de computer. Een webshop is voor ons te klinisch. Wij willen de mensen die een skateboard komen kopen juist in de ogen kijken. Je weet wel, de dag dat jij een skateboard kwam halen stond jij ook te trillen op je benen. Die beleving vind ik zo belangrijk. En dat is met een snowboard nog veel belangrijker, dat zijn echt grote bedragen die je investeert.

Wat we wel hebben is onze WhatsApp shop. Via een speciaal nummer dat we hebben aangemaakt kan je met onze tablet in contact komen. Dan kan je direct met één van onze medewerkers in contact komen en kunnen wij je zo direct helpen. Als jij schoenen zoekt en ons vertelt wat je wilt hebben, sturen wij foto’s van wat we hebben. Dan heb je toch het stukje interactie. Er wordt hier echt héél veel gebruik van gemaakt. Het is echt een succes. Ik kon me niemand bedenken die het ook deed. Wij zijn het gewoon gaan doen!

Op sommige lentedagen denk je wel eens dat Burnside een bedrijf in Custom Cars is. Hebben jullie allemaal een voorliefde voor grote auto’s?
Haha, die zijn allemaal van mij. Maar inderdaad, we zijn allemaal wel gek van auto’s. Eigenlijk vooral motoren, die rijden we allemaal. De auto’s zijn van Burnside. Burnside Constructions heeft een pickup truck. Burnside BV heeft een Chevrolet Avalanche. Dat is ook de reisauto eigenlijk. En zelf rij ik ook in een oude pickup.

Vans-Shop-Riot-2013-Burnside-zwolle-fansOnze eigen Rimmert als hooligan in Burnside bij de Vans Shop Riot / Foto: Mathijs Tromp

LATEST POSTS

Video: Tur kaminda, semper

Ongeveer een jaar geleden vertrok Hobbe Hollands naar Curacao om daar een jaar lang te verblijven met zijn gezin. Al voor zijn vertrek deed hij wat onderzoek naar de locale

Read More »
Flatspot Magazine