INTERVIEW: HERM GOLBACH VIERT 25 JAAR BURNSIDE

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Nachten lang hebben we als kind wakker gelegen omdat het bijna zover was: een dagje skaten bij Burnside. Met de perfecte combinatie van skatepark en skateshop is Burnside ondertussen een begrip in Nederland. Vandaag bestaat Burnside officieel 25 jaar. Wij gingen langs bij oprichter en eigenaar, Herm Golbach. We gaan terug in de tijd, hebben het over de moeilijke tijden en de spannende toekomstplannen!

Wat zijn de drie grootste hoogtepunten van de afgelopen 25 jaar?
Natuurlijk de verhuizing van de stad naar waar we nu zitten. Ik was gewoon klaar in de stad, we konden niets anders dan winkelend publiek ontvangen. De winkel zat vol met skaters die naar video’s zaten te kijken. Voor de winkel stonden ze te roken. Dat is natuurlijk ook een drempel voor de andere klanten. Vooral de looks en koppen als er iemand binnen kwam.. Dan werd iedereen van boven tot onder bekeken. Dat is gewoon niet goed. Die jongens werden overal weggestuurd, dus kon ik ze ook niet echt wegsturen. En ja, ik was zelf gewoon aan het inkakken. Dus toen dacht ik dat als ik iets wil doen, dan moet ik gewoon een skatepark beginnen.
Dat hebben we toen twee jaar bij de ijsbaan gedaan, maar met die lui was absoluut niet te werken. Ik besloot iets voor mezelf te gaan zoeken. Het huidige pand aan de Sint Olafstraat kwam ik destijds tegen. Ik zag hier een hal, een winkel en een kantoortje in. Ik ben naar de gemeente gegaan en kreeg een vergunning voor detailhandel. Ik ben het gewoon gaan doen, dat is toch zeker wel het grootste hoogtepunt!

Daarnaast de laatste vier jaar, dat we hier met zes man werken. Dat we ons uit de naad rennen en dat alles gewoon goed loopt. We worden niet rijk, maar het is gewoon donders leuk om te doen. We kunnen er gewoon van eten. Dat vind ik wel een doorlopend hoogtepunt. Het hier gewoon zijn en op mijn 51e nog steeds iedere dag met plezier in de winkel sta, dat is een unicum vind ik zelf!

En natuurlijk wel ons 25-jarig jubileum, dat is toch wel iets waar we echt trots op zijn. Het openen van het Burnside Cable Park in 2009. Dat heeft niet echt iets met de winkel te maken, maar dat maakte Burnside wel compleet. In die tijd moest ik het bedrijf ook opsplitsen in verschillende BV’s. Niet omdat ik bang was. Ik wist zeker dat het goed was. Maar je moet er wel voor waken dat het mis kan gaan. Dat het dan niet Burnside op vreet. Toen had ik pas echt in de gaten wat ik eigenlijk was. Want ik had natuurlijk Burnside BV, het skatepark, Burnside Constructions BV en Burnside Cable Park BV. Voor mij is het eigenlijk een winkel, maar als je het zo ziet is het eigenlijk bijna een imperium.

Wat was de reden 25 jaar geleden om Burnside te beginnen?
Omdat niemand anders het deed. Ik deed agenturen voor Rodolfo’s Amsterdam. Zij verkochten toen snowboards. Zo was ik de eerste vertegenwoordiger voor Burton óóit in Nederland. Ik verkocht daarnaast skateboard spullen, vliegers, frisbees en windsurf accessoires. In die tijd ging ik langs alle surfshops om te helpen met surf en skateboard spulletjes. Maar ze bleven allemaal de windsurf business het belangrijkst vinden. Ook al werd er eigenlijk niets meer verdient. Het was één grote concurrentieslag in Nederland.

En ik dacht van jongens.. Ja, met mijn spulletjes kun je wél wat geld verdienen. Iedereen die daar wat mee deed draaide best wel omzetjes. Het waren geen grote bedragen, maar er lagen zeker kansen. Maar ze bleven zich allemaal blindstaren op het windsurfen dus ik ging het zelf maar doen. Destijds woonde ik in Deventer en dacht dat het niet uitmaakte waar je begint. Als het maar goed genoeg is, dan komen ze vanzelf. Dat is in de stad aardig gelukt, maar hier op het industrieterrein eigenlijk nog beter.

Vans-Shop-Riot-2013-Burnside-Rob-Maatman-nosegrindHet Burnisde team tijdens de Vans Shop Riot. Een wedstrijdconcept dat Burnisde in 2004 heeft verzonnen. / Foto: Mathijs Tromp

LATEST POSTS

Video: IZZYBANANI

We zijn altijd super hyped wanneer we vette content toegezonden krijgen. Deze week kregen we deze full length VX video vanuit Maastricht toegezonden. Een video vol riders uit Nederland, Duitsland

Read More »
Flatspot Magazine