Real-X Skatepark gaat definitief sluiten!

Tot onze verbazing kregen we vandaag een persbericht binnen van Real-X Skatepark dat het park per 1 juli definitief gaat sluiten. Het skatepark kampte al een lange tijd met financiële moeilijkheden, en dat is er de laatste tijd niet gemakkelijker op geworden. Lees hieronder de verklaring vanuit het skatepark.

”Real-X bestaat nu zo’n 15 jaar, het is in die jaren uitgegroeid tot een hele fijne plek en tweede thuis voor veel jongeren om te sporten, creatief bezig te zijn en elkaar te ontmoeten. Het is een unieke hotspot geworden op een mooie locatie met een leuk team van vrijwilligers en stagiaires.

Nieuwe plannen
Maar, zoals jullie weten, verkeert Real-X al langere tijd in financieel zwaar weer. De vele gedwongen verhuizingen hebben daarin niet geholpen. De afgelopen jaren, met name na de verhuizing naar het Zwitsal terrein, kregen we te maken met oplopende huurkosten en forse, jaarlijks aflopende subsidiebedragen. Met velen is de laatste jaren gewerkt aan nieuwe plannen en activiteiten. De bezoekersaantallen stegen, maar het bleek allemaal niet voldoende om het subsidieverlies met een groei van inkomsten uit andere activiteiten, bezoek, lessen, bar en winkel te compenseren. De huidige omstandigheden, met een gedwongen sluiting vanwege het Corona virus levert nu een nog veel groter financieel probleem op. Naast de subsidie hebben we nauwelijks nog inkomsten maar de kosten zoals huur lopen gewoon door. Ook met de regelingen van de overheid kan dit niet voldoende worden gecompenseerd. 

Real-X Skatepark

Real-X moet definitief sluiten
In de afgelopen maanden is door een groep betrokken jongeren, die zelf zijn opgegroeid in Real-X en nu studeert of werkt, nog hard gewerkt aan een nieuw opbouwplan. In dat plan wilden zij zich als vrijwilliger extra gaan inzetten om Real-X te redden. Geweldig! Dat plan had goed kunnen werken als de financiële situatie stevig en stabiel zou zijn. Dat is mede dankzij de verplichte Corona-sluiting niet zo. Daarom zien we ons genoodzaakt Real-X definitief te sluiten per 1 juli 2020. 

Eindfeest? Open in mei en/of juni?
We beseffen ons dat wij allemaal en dus ook heel veel jongeren een moeilijke tijd tegemoet gaan. Het viel ons dan ook heel erg zwaar om deze beslissing te moeten nemen. We hadden gehoopt dat de gemeente zich net iets meer zou realiseren dat Real-X een unieke en onmisbare plek is voor veel (ook kwetsbare) jongeren en dat zij de korting op de subsidie, die ons in 2015 is opgelegd, zou terugdraaien. De gemeenteraad heeft echter anders besloten. Ook jullie meer dan 2500 handtekeningen voor het behoud van Real-X hebben niet geholpen. 

Eindfeest? Open in mei en/of juni?
Hopelijk kunnen we in mei en/of juni nog even open zodat we onze voorraad kunnen verkopen en om af te sluiten met een mooi eindfeest. Dat is tot op dit moment onzeker en afhankelijk van de Corona-maatregelen. Het plan is in elk geval om de deuren te sluiten per 1 juli, dan af te bouwen en per 1 september de sleutel weer te overhandigen aan de gemeente. We hopen met het afbouwen op jullie hulp. 

Je kan reageren
We begrijpen dat dit voor jullie ook geen leuk bericht is en dat je behoefte hebt om hier iets over te zeggen, iets over te vragen of op te reageren. Dat kan natuurlijk. Je kan ons mailen in een reply-mail en je kan posten met hashtag: #realxmoetsluiten. Stuur een sms naar 0610834625 als je nog iets nodig hebt uit de winkel.

Maar stuur ook je reactie in een brief naar de gemeente via de griffie:

Richt deze dan aan: B&W en gemeenteraad, e-mail: otgriffie@apeldoorn.nl. Stuur ons een cc-tje.

Heel erg bedankt!
We willen jullie in elk geval hartelijk bedanken voor 15 prachtige jaren en geweldige herinneringen! 

We hadden jullie voor geen goud willen missen en wie weet wat de toekomst nog gaat brengen…
Hopelijk nog tot binnenkort enne… blijf gezond!

Het bestuur van stichting Real-X en Jolien, David en Robin

In 2015 opende Real-X de deuren op de huidige locatie
Flatspot Magazine