Interview: Michael Groenewegen over Skatepark Amsterdam 2.0

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Na bijna drie jaar zonder indoor Skatepark in Amsterdam kwam vorig week eindelijk het goede nieuws, Skatepark Amsterdam komt terug. Ondertussen gaan er verschillende verhalen rond in Amsterdam over het skatepark. ”Het zijn fabeltjes, en er is nog niets zeker”. Gelukkig spreken wij Michael Groenewegen van Skatepark Amsterdam regelmatig, en zochten hem nu dan ook even op om alles te weten te komen over Skatepark Amsterdam 2.0.

Vorige week lazen we op de website van de Parool een stuk over dat Skatepark Amsterdam weer terug zal komen. In Nederland gingen er ondertussen verhalen rond over dat er niets van klopt en dat het allemaal net iets ander zit… Jij kan ons vast vertellen hoe de vork in de steel zit?
Ja dat kan ik zeker! Het gaat allemaal zeker door. De gemeente is in elk geval heel enthousiast, de hoofdsponsor is erg enthousiast, en andere partijen waarmee we bezig zijn ook. We hebben de toezeggingen van alle financiën. Dus ja, het gaat zo goed als zeker door. We gaan nu eerst alles op een rijtje zetten en daarna moet alles eerst uitgetekend worden. Er moet nog een hoop gebeuren. Er moet bijvoorbeeld een nieuwe vloer in, nieuwe verlichting en dat soort dingen. Het plan is dat het skatepark zelfvoorzienend zal worden, althans dat willen we heel graag. Denk daarbij aan zonnepanelen, opvangen van regenwater en noem maar op. Er moet dus veel uitgedacht en uitgetekend worden.

Waar komt het skatepark precies te zitten?
Het park komt weer terug in Noord, maar dan aan de andere kant van Amsterdam Noord. Je zit nu minder lang op de pont, maar het is iets verder lopen of skaten. De weg van de pont naar het skatepark is perfect asfalt trouwens.

kaartje-skatepark-amsterdamBlauw = Oude Skatepark / Rood = Nieuwe skatepark

Nike is de hoofdsponsor vernamen we. Kunnen we qua park dan net zoiets verwachten als in Berlijn of Londen?
Nike is inderdaad de hoofdsponsor. We zijn er nog niet helemaal over uit in welke vorm dit zal zijn. Zij willen veel met skateboarden doen, en vooral voor de jeugd, lessen zijn dan bijvoorbeeld erg belangrijk. Of het echt zo wordt als in Berlijn weet ik niet. Wij runnen de tent op een andere manier dan in Berlijn of elk ander park. Wij zijn veel actiever met dingen organiseren. Dat zijn dingen die wij als skatepark indiceren en niet Nike. Denk aan events, lessen en wat dan ook. Het is dus niet dat alles dat wij gaan doen ‘’Nike’’ zal zijn. We werken met veel verschillende bedrijven en dat zullen we blijven doen. Wij doen het voor het skatepark en we zijn niet in dienst van Nike. We moeten dus nog even goed zoeken naar een vorm waarin we het gieten. Maar het is natuurlijk supertof dat Nike dit graag wil doen. Als zij er niet waren geweest dan hadden wij het niet alleen in het verleden al een stuk zwaarder gehad, maar hadden we nu ook geen nieuw skatepark. Want het huidige economische klimaat binnen het skateboarden in Nederland is helaas niet zo dat je overal kan aan kloppen.

Nike SB Shelter Berlin

Wat kunnen we qua ontwerp van het park verwachten, komen er nog speciale dingen?
Het park wordt qua skatebare ruimte ietsje groter dan dat we hadden, maar de ruimtes zoals we hadden in het oude park aan de zijkanten komen te vervallen. Er komt een flink horecagedeelte bij. Dat konden we eerst niet echt doen doordat we de ruimte niet hadden en we op 8 meter hoog zaten. Dus mensen kreeg je niet echt binnen… Nu zitten we aan een mooi binnenplein. Ook buiten komen wat skatebare objecten te staan, denk aan granieten bankjes. We krijgen een soort buitenpleintje en er is een mega parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Qua skatepark wordt de indeling ook iets anders. Er komt een apart gedeelte voor de lessen. Dit zit wel in dezelfde ruimte, maar de lessen hoeven dus niet meer in het grote park. Er staan in het park drie rijen palen, deze scheiden het normale park en het lesgedeelte van elkaar.

We kunnen ons herinneren dat je in het verleden een in hoogte verstelbare curb hebt gebouwd in Skatepark Amsterdam. Kun we meer van dit soort dingen verwachten in het nieuwe park?
Ja, dat dat kun je zeker verwachten! Het voordeel nu is dat we niet meer op 8 meter hoog zitten. De vloer van het oude park kon niet te veel hebben, daar mochten we eigenlijk alleen met hout op de betonnen vloer bouwen. Nu kunnen we alles, en super creatief zijn. Er komt nu een nieuwe vloer, dus ik kan ook de vloer in als ik wil. We gaan naar een combinatie van beton en hout in het park. In Nederland hebben we inmiddels een grote crew die heel goed zijn met beton. We werken allemaal goed samen, dus dat komt wel goed. Qua opstelling komen er een aantal vaste stukken met daarop obstakels die we regelmatig kunnen aanpassen als we willen. Dat is iets dat ik heel belangrijk vind. Zelfs de beste course ter wereld gaat vervelen na loop van tijd. 

Dus in plaats van op 8 meter hoog gaat Skatepark Amsterdam nu de grond in?
Ja, dat kun je wel verwachten… De perfecte curb voor Wieger is natuurlijk een bepaalde hoogte, maar voor andere weer anders. Als je verschillende objecten naast elkaar hebt die omhoog en naar beneden kunnen, dan kun je veel combo’s creëren. Je krijgt dan dus wheely pads waar je curbs van kan maken, of juist schuin zetten, óf juist helemaal in de grond stoppen als je ruimte nodig hebt voor bijvoorbeeld een tribune of een event. Dat zijn wel dingen dat ik heel graag zou willen doen. Het is gewoon een beetje experimenteren. 

Ook in Bay 66 in Londen zit al een verstelbare ledge verwerkt.

Wanneer zal het park naar verwachting open gaan?
Ik had gehoopt dat het voor de winter zal zijn, maar dat gaan we natuurlijk niet meer redden. Naar verwachting zal het nog een aantal maanden duren. We zijn al redelijk lang bezig en de gemeente en iedereen stond al klaar. Het enige probleem was dat we nog geen locatie hadden. Gelukkig is alles nu zo goed als rond, en is de verhuurder ook heel enthousiast. Kortom, het is nog wat papierwerk, maar het zit er echt binnenkort aan te komen. Mocht het deze winter niet lukken dan hebben we een mooie aanloop naar de zomer, en mogelijk een mooi evenement…

Is er kans dat iets als een Amsterdamn AM weer terug gaat komen?
Ja, dat zit er wel heel dik in ja. Ik moet er nog met mensen over in gesprek hoe en met wie we dat precies gaan doen, maar ik weet dat de jongens van Skatepark Of Tampa het heel graag weer zouden willen doen.

amsterdamn-am-2013-nassim-guammazAmsterdamn AM weer terug in 2017? Lets go!

Wil jij zelf nog iets kwijt over het skatepark?
Ja… Ik heb me natuurlijk altijd hard gemaakt voor het Skatepark. Als er niets is, dan gebeurt er ook weinig. Ik ben dan misschien de aangewezen persoon dit te doen, wat op zich oké is. Maar zonder een aantal mensen hier in Amsterdam was het helemaal niets geworden. Ook Eva de Klerk heeft hier een groot aandeel in. Eva noemen we ook wel ‘’de moeder van het skatepark’’. Zij was bij het vorige park de aanjager van het skatepark. Het is een lang verhaal, maar zij heeft in die tijd de NDSM zoals je het nu kent geïnitieerd. Via via kwamen wij bij haar en daar op die locatie terecht. Ook nu heeft ze zich weer heel goed ingezet voor het skatepark, zonder haar was het sowieso niet gelukt. Guido Schuurman, de architect heeft ook altijd veel meegeholpen. Ook nu zal hij onder andere het kantinegedeelte ontwerpen en de tekeningen voor alle aanvragen maken. Scott Sentianin heeft zich ook erg ingezet bij het bestuur in de stichting. Onze financiële buddy’s die de berekeningen hebben gedaan voor het skatepark en Eelco de Koning van Nike.

Bekijk ook:
Nieuws: Skatepark Amsterdam komt terug!
V
ideo: Laatste avond in Skatepark Amsterdam
Interview: Michael Groenewegen over sluiting en plannen van Skatepark Amsterdam

LATEST POSTS

Video: FUC – Fucing Hot

Brandende mensen, rails, wheelypads en vuurwerk, dit allemaal om de lente collectie van FUC (fackupclothes) Fucing Hot onder de aandacht te brengen. Ga er even

Read More »
Flatspot Magazine