INTERVIEW: MICHAEL GROENEWEGEN OVER SLUITING EN PLANNEN SKATEPARK AMSTERDAM

Michael Groenewegen is één van de beste timmermannen in Europa. Daarnaast bouwt hij skateparken wereldwijd, is hij skateboarder in hart en nieren en is hij eigenaar van Skatepark Amsterdam. Aangezien de sluiting van Skatepark Amsterdam de laatste tijd een HOT item is, besloten wij Michael te vragen voor onze eerste ‘Insight’ We spreken hem onder andere over de sluiting van Skatepark Amsterdam en de acceptatie en commercialisatie van skateboarden in ons land.

Naam: Michael Groenewegen
Geboren: 27-06-1974, Zaandam
Woonplaats: Amsterdam
Werkervaring: Timmerbedrijf Groenewegen, Rocksteady Dist, Skatepark Amsterdam.

Hey Michael, wat zijn op het moment jouw bezigheden?
Op het moment ben ik vooral bezig met het zorgen voor nieuw onderdak voor Skatepark Amsterdam. Ook moet er nog iets verbouwd worden bij Flesh and Bones in Aalst (België), daar moeten nog wat obstakels erbij. En lopen er nog wat projecten in Parijs en Madrid, alleen die krijgen het op dit moment nog niet helemaal gefinancierd. Genoeg te doen dus!

In het verleden heb je gewerkt bij Rocksteady Distribution, dat deels van jezelf was. Waarom ben je daarmee gestopt?
Nou, Rocksteady is eigenlijk bij het park begonnen.. We hadden natuurlijk het skatepark dat net begon, en ik had mijn eigen timmerbedrijf. Toen was er dus gewoon geen meer tijd voor de distributie. Daarnaast liepen sommige merken die we hadden gewoon slecht. Sommige ook heel goed hoor, maar dan moet je ineens heel veel voorfinancieren. Alles ging op aan de rekening van het skatepark. Een skatepark is gewoon heel veel bijleggen. Wat we verdienden met de distributie ging gewoon rechtstreeks het park in. Wat trouwens niet zo erg is, maar doordat je alles moet pre-orderen en alles vooraf betalen moet, kwam het wel eens voor dat de mensen die hier werkten soms halverwege de maand betaald kregen. En daar werden we natuurlijk niet heel blij van. Het werd gewoon te lastig, soms was ik aan het timmeren bij iemand en dan liep je op je laptop nog even orders door te voeren, het werkte gewoon niet.

De laatste tijd zijn er veel geruchten over het dat het skatepark moet gaan sluiten en/of dat er toch een nieuwe locatie zou komen. Kan jij hier ons iets meer over vertellen?
Tot nu weet ik niet beter dat wij het hier voor 1 januari 2014 kaal moeten opleveren. Dat is het enige vaste dat we hebben, en ik zie nu niet dat er iets zal gaan veranderen. Dus vóór de kerst zal het park hier echt gaan sluiten. We hebben ook de tijd nodig om het allemaal uit elkaar te schroeven. Een nieuwe locatie is er op dit moment zeker nog niet. Er is een subsidie aanvraag gedaan om dit allemaal er uit te slopen en er nieuwe (kantoor) units te bouwen.

Wat is de reden dat het skatepark op deze plek weg moet en wat gaat er op deze plek komen?
Om de ruimte meer rendabel te maken. Alles wat er nu staat gaat eruit. De hele ruimte die je nu kent waar het skatepark op staat wordt gesloopt en op de fundering daaronder komen dan de units, met een grote opening naar de parkeerplaats. Hier komen dan de beter verdienende kunstenaars te zitten. Dat is het idee. De precieze plannen heb ik nog niet gezien.

Je weet nog niets over een alternatieve locaties voor Skatepark Amsterdam?
Nee, dat niet. Nou er zijn locaties genoeg hoor! Op zich ook wel locaties die geschikt zijn. De ene is wat duurder en groter of kleiner dan de ander. We zijn ook wel bezig met een nieuw plan. Dus in het ergste geval gaan we in de winter dicht en dan na de zomer weer open. Dit kan overal in Amsterdam zijn. Dus de kans dat we weer in Noord terug komen is best klein, maar dat maakt ons ook niet uit. We moeten gewoon weer een stapje verder. Dit park was natuurlijk best wel een vooruitstrevend project. Nu zijn we met instanties bezig om het naar een nog hoger level te tillen. Groter, professioneler, interactiever.

Professioneler en interactiever, hoe zie je dat precies voor je. Wil je het gaan combineren met andere dingen zoals een apart BMX-park, klimwanden etc.?
De lessen bijvoorbeeld.. Dat gaat nu super goed, maar eigenlijk is er gewoon geen ruimte voor. Er moet een aparte ruimte voor zijn. Het liefste willen we natuurlijk puur en alleen een skatepark zijn. Maar als de ruimte er voor is, waarom niet, zolang het maar zo min mogelijk door elkaar gaat. Het skatepark moet gewoon naar een next level.

Wat ga je doen als het skatepark dicht zit? Ga je nog bezig met het park of ga je ergens anders werken?
Ja, per 1 januari ben ik in principe beschikbaar. Dus als er iemand is die nog een leuk baantje heeft.. Maargoed, ik probeer gewoon in de industrie bezig te zijn en mensen proberen te blijven helpen met alles. Daarnaast blijf ik natuurlijk zoveel mogelijk met het skatepark bezig. Dat gaat gewoon door. Alleen zal ik dat op een andere plek gaan doen.

Amsterdam kan gewoon niet zonder een skatepark. Uiteindelijk is het park natuurlijk ook een stukje eigenbelang, lekker skaten. Want ik ga echt niet op m’n 39e bij De Passage zitten te flatten. Daar heb ik gewoon geen zin in. Onze generatie is toch altijd erg ondernemend geweest. Er zijn nog genoeg gasten die nog skaten en daar moet binnen gewoon een plek voor zijn.

Wat denk jij dat de gevolgen zijn voor de skateboarders in Amsterdam of zelfs alle skateboarders in Nederland als er geen indoor park meer is in Amsterdam?
Nou ik denk dat het voor een x-aantal skateshops en skateboarders toch heel vervelend gaat worden, zeker in deze tijden. We hebben het natuurlijk al een keer eerder gehad, toen was het een soort kettingreactie. Dat was in ’98, in eenzelfde winterperiode. Eerst moest het skatepark weg, daarna brandde de vertramp bij Schellingwoude af, de Nederlandsche Bank werd geskatestopt, etc.. Veel plekken waren in een korte periode in ieder geval niet meer te skaten. En toen hebben we echt wel gemerkt dat de jaren daarna skateboarden in Amsterdam zo goed als dood was.

Zie je dat nu weer gebeuren of denk je dat skateboarders uitwijken naar andere plekken?
Skateboarden is nu natuurlijk wel al meer algemeen geaccepteerd. De grote groep blijft wel skaten, maar misschien de kids die pas net beginnen gaan misschien weer opzoek naar iets anders.

Michael-Groenewegen-Bs-TailMichael Groenewegen, Bs Tail // Foto: Mathijs Tromp

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

01jun14:0021:00NK Junioren Skateboarden 2024€2000 prijzengeld

22junAll DayMarnix Crue Go Skateboarding Day

29junAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – Belgium

06julAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – NL

13julAll DayVery Special Flatspot Event

27julAll DayMonster Euro Tour – NL