PIZZA KNIFE: MUZIKAAL TALENT UIT DE NEDERLANDSE SKATEBOARD SCENE

Één van de bekendste, en meest actieve bands uit de Nederlandse skateboard scene op het moment is de Utrechtse punk band Pizza Knife. We zien ze de laatste tijd regelmatig staan op podia bij verschillende skateboard events en zien de naam steeds vaker voorbij komen. Tijdens het Falus X Meiden van Holland feest kregen we de kans de band te interviewen en meer te weten te komen over de bandleden en waar ze de teksten vandaan halen.

Naam: Pizza Knife
Sinds: 2014
Stad: Utrecht
Bandleden: Rutger de Boer: Zanger, Alexander Lexis: Drums, Wouter Deelen: Bass, Emil de Rijk: Gitaar, Ben Balk: Inval bassist

Hey Pizza Knife, stel jullie zelf eens even voor…
Pizza Knife is de naam van onze band. We zijn nu iets langer dan 1,5 jaar bezig. Het is begonnen als een soort van grap. In het begin speelde we klassieke covers die gebruikt werden in de jaren 90’ skatefilms, denk aan bijvoorbeeld ‘Flip Sorry’ en andere films uit die tijd. Het eerste optreden was bij een huisfeest van vrienden, bij ‘’De Bar’’ in Kanaleneiland hier in Utrecht. Het werd heel goed ontvangen en eigenlijk zijn we daarna niet meer gestopt. We traden vervolgens op in het WSC Skatepark in Den Bosch en andere huisfeestjes. Mensen zeiden dat we eigen nummers moesten gaan maken en dat zijn we toen gaan doen…

Waar komt de naam ‘’Pizza Knife’’ vandaan?
De naam komt voort uit dat we altijd pizza’s aten voordat we gingen repeteren. We zagen een pizza mes liggen en dachten toen van; dat moet de naam zijn. We wilden geen naam hebben met ‘’the’’ ervoor, want dat zie je veel bij punkbands, maar wij vinden gewoon Pizza Knife vet klinken. Daarnaast zijn we bij ons eerste concert in De Bar gelijk pizza’s uit gaan delen, een soort gimmick.

Falux-X-Meiden-van-Holland-48Free pizza!

Hoe kennen jullie elkaar?
We kennen elkaar van het skaten. Alex, de drummer, skate ook voor Falus. Emile skate graag naar de bushalte, Wouter heeft echt een gruwelijke hekel aan skateboarden, want die bakt er geen reet van. Iedereen heeft een relatie met skateboarden en kent de video’s en vind de muziek van die jaren 90’ skatevideo’s heel tof.

Jullie zeggen voor de grap begonnen te zijn, maar hebben jullie wel een muzikale achtergrond?
Niemand heeft een opleiding of iets gedaan, we beunen eigenlijk maar een eind weg, en dat loopt wel. De jongens hebben wel een verleden met instrumenten, dus die kunnen wel spelen.

Dragon-Slayer

”Dragon Slayer” getekend door Jip Piet

Jullie schrijven ook eigen nummers, bijvoorbeeld het nummer ‘’Dragon Slayer’’. Waar komt zoiets vandaan?
‘’Dragon Slayer’’ is gebaseerd op een maatje van ons. Na het stappen wist hij geregeld een draak aan de haak te slaan, die slachtte hij vervolgens bijna af tijdens het zoenen en de verhalen luiden ook dat hij ze mee naar huis nam, maar daarover verschillen de verhalen. We gaan de naam van deze persoon niet noemen, maar iedereen weet wie het is…

Hebben jullie nog meer nummers met zulke verhalen erachter?
Een nummer heet ‘’Hate’’ Het is een heel kort en hard nummer, dat gaat over alles dat we haten en een paar dingen die we vet vinden. Een ander nummer heet ‘’Robot Whore’’. Dat is gebaseerd op robot bots op Tinder. Het is een knipoog naar jongens en meiden die zich mooi voordoen op social media maar in het echt er gewoon niet uit zien. Daar zijn we heel boos over, dat merk je wel in het nummer.
We werken samen met Jip Piet, een kunstenaar uit Den Haag, we nemen hem ook altijd mee. Onlangs hield hij een expositie in Den Haag. Dat heette ‘’The White Devil’’. Met allemaal illustraties van duivelse figuren. Hij wilde als versterking van zijn expo graag dat wij daar gingen spelen, en dat hebben we gedaan. Als extraatje daarvoor hebben we een nummer geschreven dat heette ook ‘’White Devil’’. Dat gaat over witte duivels. Denk daarbij aan Donald Trump, Geert Wilder of Mathijs Tromp, allemaal van dat soort pafferige mannetjes haha. Mensen die leuk willen doen met geld en een sterke politieke mening hebben. Ik moet er wel bijzeggen dat we eigenlijk gewoon een onwijs erge pretband zijn. Heel veel punk is heel politiek… In dat van ons zit wel een mening in, maar alles is met een knipoog. We willen gewoon onwijs veel lol maken, dronken worden en gek doen.

dragen-slayerDragon Slayer artwork by Jip Piet

Afgelopen winter traden jullie op bij de ‘’Bright European Skateboarding Awards’’ in Berlijn, hoe kwamen jullie daar terecht?
Ja dat was grappig! Yannick van Falus heeft een tijd in Barcelona gewoond. Daardoor kende hij Julian Dykmans, marketingmanager van dat evenement. Hij had op Facebook gepost dat hij opzoek was naar een band die klassieke 90’s skatecovers speelde. Yannick tagde ons daarin, waarop wij gelijk gereageerd hadden dat we dat supergraag wilde doen, en eigenlijk al die covers al speelde, dus wij zijn band waren. We stuurde hem superslechte opnames die met een telefoon opgenomen waren, een mooi verhaal erbij en toen stonden we daar…

Pizza Knife @ Meiden van Holland X Falus party

Hoe voelde het om daar te mogen staan?
We vonden het wel geinig daar! Het was echt een soort rocksterren leven. Normaal krijgen we bijna niets betaald of heel weinig. Dan zeggen ze onbeperkt bier, maar dan krijg je er vier. Voor dit kregen de huur van een bus, overnachtingen, alles was gewoon super goed gefixt.

 Wanneer is een optreden voor jullie geslaagd?
Als we hebben gespeeld. Meestal hebben we er zelf super veel lol in. Geslaagd is het als het geluid goed is, dus dat je de verschillende instrumenten gewoon allemaal kan horen. Echt geslaagd is het als je ziet dat het publiek het vet vindt. Helemaal los gaat, lol heeft, een pit bouwt en gek doet.

Waar zijn jullie de komende tijd allemaal te zien?
Er staan nog wat dingen open… Maar als het allemaal door gaat staan we ook op het NK Skateboarden, nog een skatecontest waar we misschien gaat spelen, maar dat moet nog bevestigd worden. Vanuit Berlijn kregen we veel goede reacties, ook van personen die bij grote merken werken en ons misschien een keer willen laten langskomen. Maar het liefst spelen we gewoon veel, op feestjes en zo!

pizza-knife-pizzaPizza Knife aan de pizza

De laatste vraag.. Wat zijn jullie favoriete pizza’s?
Alex: Half kipshoarma, half Suçuk van pizzeria Mehtap in Utrecht, met heel veel knoflooksaus.Emil: Ik exact die van Alex
Ben: Piccolini’s, hele kleintjes, lekker, met van dat vlees.
Rutger: Ik vind ze allemaal lekker!
Rutger: Ik moet wel zeggen dat we er onwijs veel saus overheen gooien en dat we het liefst hebben dat de bodem heel dun is.

Links:
Pizza Knife Website
JipPiet.com

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

01jun14:0021:00NK Junioren Skateboarden 2024€2000 prijzengeld

22junAll DayMarnix Crue Go Skateboarding Day

29junAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – Belgium

06julAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – NL

13julAll DayVery Special Flatspot Event

27julAll DayMonster Euro Tour – NL