INTERVIEW: ROB ROULEAUX OVER HET VANS BENELUX FOTOBOEK

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vorige week vierde Vans haar 50e verjaardag. Wereldwijd werd dit al groots gevierd met diverse party’s. Ook in de Benelux kan dit natuurlijk niet zomaar voorbij schieten. Speciaal om dit te vieren heeft Rob Rouleaux het Vans Benelux team een jaar lang gevolgd en het team vastgelegd op de gevoelige plaat. Het resultaat daarvan is een luxe fotoboek van ruim 300 pagina’s die je het leven van de Nederlands en Belgische Vans rijders laat zien. Wij zochten Rob alvast op om het fijne te weten te komen over het project en vroegen hem naar het idee achter het boek en wat je kunt verwachten.

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-1Deze twee zinnen dienen als leidraad voor het boek

Wat is het idee achter het fotoboek en hoe is het tot stand gekomen?
Het is tot stand gekomen nadat ik vorig jaar met het Vans Benelux team op trip ben geweest naar Düsseldorf en Keulen. We hebben daar een week lang met die toppers geskate en foto’s geschoten en gefilmd, daar kwamen echt goede beelden uit. Ik vond het doodzonde als deze foto’s verdwenen in een online fotoserie en Rik was het daar gelijk mee eens. Ook hij zag dat ik op deze trip mijn mojo gevonden had. Hoe dan ook moest er online iets mee gebeuren, maar de beste beelden hebben we achter gehouden. Tijdens een avondje skaten hebben we gebrainstormd en heeft Rik me uitgedaagd om met een idee te komen. Ik had voor de grap al eens iets gezegd van ‘laten we er een custom publishing ding van maken’. Rik gaf aan op zoek te zijn naar een iets meer luxe ding. Voor mij als fotograaf is een boek wel iets heiligs, dan heb je het wel een beetje gemaakt zeg maar… Vervolgens heb ik mijn idee uitgewerkt. Hier en daar hebben we het bijgeschaafd tot dit wat het nu geworden is. Een jaar lang heb ik het Vans Benelux team gevolgd en gefotografeerd. Wat houdt het in om door Vans gesponsord te worden? Wat maak je mee? Wie zie je? Waar kom je? Wat beleven die boys eigenlijk? Dat is wat je te zien krijgt in het boek.

Voor wie is het boek gemaakt?
Het idee is dat het een cadeautje is voor de belangrijke partners van Vans, maar ook natuurlijk de teamrijders zelf. Denk daarbij aan winkels die veel met Vans doen enz… Ik vond het een goed idee, maar ik wil ook dat het voor de gewone skaters mogelijk is om aan zo’n boek te komen, en niet alleen voor de mensen met goede connecties. Nu is het zo geregeld dat Vans een deel heeft om aan de belangrijke partners te geven, maar ik ook een deel beschikbaar heb voor mensen die er ook graag een willen. Het boek is straks dus bij mij te koop. Dus mochten er skateshops interesse hebben…

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-Bert-RoeterdinkVans Benelux Rider Bert Roeterdink in Dusseldorf

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-Nassim-DaanNassim Guammaz en Daan van der Linden

Waar ben je allemaal geweest tijdens dit jaar?
Ik ben met het volledige Vans Benelux team op pad geweest, maar ben ook zelf naar sommmige skaters gegaan. Zo ben ik bijvoorbeeld een paar keer naar Timothy Deconynck geweest in Brugge. Ik ben mee geweest op trip naar Dusseldorf, Keulen, Leverkussen, Duisburg enzo. Een goede vriend en tevens fotograaf Willy Nothers woont daar en hij heeft ons ook naar mooie foto-spots gebracht. Ook ben ik mee geweest naar wedstrijden zoals de Vans Shop Riot bijvoorbeeld.

Wat vond je zelf de leukste trip?
We zijn naar Neurenberg geweest, daar woont Chris Pfanner. Het idee dat we hadden was om Chris Pfanner op te zoeken in zijn thuisstad. Het is een sicke gast, dus laten we gewoon kijken of het mogelijk is. We gingen er heen en dan zie je Chris skaten, dat is wel echt sick. Hij kwam ook wel echt met spots aanzetten waarbij de rails op tafelhoogte zijn, maar het was gewoon echt sick. Het leuke was dat hij vertelde dat echt nog nooit iemand hem was komen opzoeken in Neurenberg. Wij waren de eerste die voorstelde om langs te komen om daar te skaten. Ook hij zelf vond het erg sick doordat hij nu anders naar zijn local spots ging kijken. Nu hij andere gasten zag skaten werd hij zelf ook hyped om dingen te gaan doen. Dus ook nog een paar goede foto’s van Chris geschoten, dus dat was vet!

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-SneepEen van de beste momenten tijdens een goede sessie…

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-Chris-PfannerChris Pfanner

Waar ben je zelf het meest trots/tevreden op of over bij dit boek?
Het klinkt misschien heel raar, maar waar ik misschien wel het meest trots op ben is dat ik dit project samen met Sebastiaan Vijverberg, Rik van Dijk en Dominique de Vreese tot een goed einde heb weten te brengen. Natuurlijk is Rik zelf de grote aanstichter geweest van het project. Maar al met al ging het om een behoorlijk bedrag wat we van Vans nodig hadden en ik had echt niet verwacht dat Rik uiteindelijk zei dat we een ‘go’ hadden. Ik had vooral verwacht dat ik nog concessies moest doen op het idee dat ik in mijn hoofd had, maar dit boek is gewoon precies zoals ik het in mijn hoofd had. Ik verdien er geen drol op, want het hele budget gaat zo naar de drukker toe. Maar het is wel precies zo geworden zoals ik wilde, dat vind ik misschien wel de grootste prestatie.

Jij bent iemand die het super belangrijk vind dat foto’s vereeuwigd worden op papier. Je hebt zelfs een kleine haat-liefde relatie met internet. Kun je hier iets meer over kwijt?
Haha, heb je even..? Ik heb inderdaad een haat-liefde verhouding met het internet. Ten eerste wil ik vooropstellen dat ik internet echt te gek vind. Internet is super, máár mensen moeten er nog steeds mee leren omgaan. Ik heb het dan voornamelijk over de normen en waarden dat er op internet nog wel eens bij in schieten. Toen het internet opkwam, kwam ook op dat films, muziek en wat dan ook gratis verkrijgbaar werd op het internet. Jarenlang kon dat en was het heel gewoon. Als je iets nodig had qua muziek, software of wat dan ook, dan kon je er gratis aankomen. Begrijp me niet verkeerd, ook ik heb me daar schuldig aan gemaakt vroeger. Maar uiteindelijk ging ik me realiseren dat mensen echt ongelooflijk veel tijd en moeite aan die dingen besteed hebben. Die mensen zijn daar afhankelijk van en moeten hun boterham daar mee verdienen. Nu weet ik hoe moeilijk het is om je boterham te verdienen met skateboard fotografie, een muffe krentenbol zou zelfs al te gek zijn. Op een gegeven moment ben ik me daar gewoon heel erg bewust van geworden. Het lijkt alsof mensen denken dat alles wat online staat gratis is en iedereen daar zomaar alles mee kan en mag doen… En daar ben ik het niet mee eens. Nou ben ik echt geen persoon die overal geld voor wil hebben, maar het wel heel normaal vind dat iemand even van te voren vraagt of hij of zij die foto kan en mag gebruiken. Ik vind het gewoon heel erg jammer dat er zoveel mensen zijn die zulke vette dingen maken maar toch elke dag keihard moeten stressen om de rekeningen te kunnen betalen om zo hun hoofd boven water te houden. En zeg nou zelf, een foto mooi netjes ingelijst, daar kijk je toch langer naar dan een die online staat…

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-boek-rug”Het boek is precies zo geworden zoals ik wilde”

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-rik-van-dijkThe Boss, Rik van Dijk is zelf ook vereeuwigd in het boek met deze classic invert.

Heb je al nieuwe projecten lopen?
Ik heb op dit moment geen andere projecten lopen. Wel heb ik nog redelijk wat ideeën op de plank liggen, maar dat moet echt nog even broeien in mijn hoofd totdat ik daar echt iets mee wil gaan doen.

Zaterdag 2 april is de release van het Boek bij Pier15 in Breda. Wat kunnen we daar verwachten?
Brabantse gezelligheid! Het is een combinatie van de 50e verjaardag van Vans en de officiële boek presentatie. Iedereen voor wie we het Boek gemaakt hebben wordt daar uitgenodigd om met z’n allen een glaasje bier te drinken, het boek te kunnen bekijken en meteen mee te nemen en gezellig ouwehoeren. Er is een foto expo die daar een tijdje blijft hangen en een of twee best trick contest met leuke prijzen. Natuurlijk komen DJ Roodbaard en Cholesteroy iedereen voorzien van de juist feestmuziek. Daarnaast kunnen de mensen die het boek graag willen hebben bij mij kopen. Het feest is voor iedereen toegankelijk, dus kom vooral lekker skaten!

Alle info over de release party lees je hier!

Kun je er niet bij zijn in Pier 15, maar wil je het boek graag bestellen. Stuur dan een email naar rob@robrouleaux.com.

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-boek-selfieInternetgeneratie of niet, een goede selfie is timeless!

LATEST POSTS

Video: IZZYBANANI

We zijn altijd super hyped wanneer we vette content toegezonden krijgen. Deze week kregen we deze full length VX video vanuit Maastricht toegezonden. Een video vol riders uit Nederland, Duitsland

Read More »
Flatspot Magazine