INTERVIEW: ROB ROULEAUX OVER HET VANS BENELUX FOTOBOEK

Vorige week vierde Vans haar 50e verjaardag. Wereldwijd werd dit al groots gevierd met diverse party’s. Ook in de Benelux kan dit natuurlijk niet zomaar voorbij schieten. Speciaal om dit te vieren heeft Rob Rouleaux het Vans Benelux team een jaar lang gevolgd en het team vastgelegd op de gevoelige plaat. Het resultaat daarvan is een luxe fotoboek van ruim 300 pagina’s die je het leven van de Nederlands en Belgische Vans rijders laat zien. Wij zochten Rob alvast op om het fijne te weten te komen over het project en vroegen hem naar het idee achter het boek en wat je kunt verwachten.

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-1Deze twee zinnen dienen als leidraad voor het boek

Wat is het idee achter het fotoboek en hoe is het tot stand gekomen?
Het is tot stand gekomen nadat ik vorig jaar met het Vans Benelux team op trip ben geweest naar Düsseldorf en Keulen. We hebben daar een week lang met die toppers geskate en foto’s geschoten en gefilmd, daar kwamen echt goede beelden uit. Ik vond het doodzonde als deze foto’s verdwenen in een online fotoserie en Rik was het daar gelijk mee eens. Ook hij zag dat ik op deze trip mijn mojo gevonden had. Hoe dan ook moest er online iets mee gebeuren, maar de beste beelden hebben we achter gehouden. Tijdens een avondje skaten hebben we gebrainstormd en heeft Rik me uitgedaagd om met een idee te komen. Ik had voor de grap al eens iets gezegd van ‘laten we er een custom publishing ding van maken’. Rik gaf aan op zoek te zijn naar een iets meer luxe ding. Voor mij als fotograaf is een boek wel iets heiligs, dan heb je het wel een beetje gemaakt zeg maar… Vervolgens heb ik mijn idee uitgewerkt. Hier en daar hebben we het bijgeschaafd tot dit wat het nu geworden is. Een jaar lang heb ik het Vans Benelux team gevolgd en gefotografeerd. Wat houdt het in om door Vans gesponsord te worden? Wat maak je mee? Wie zie je? Waar kom je? Wat beleven die boys eigenlijk? Dat is wat je te zien krijgt in het boek.

Voor wie is het boek gemaakt?
Het idee is dat het een cadeautje is voor de belangrijke partners van Vans, maar ook natuurlijk de teamrijders zelf. Denk daarbij aan winkels die veel met Vans doen enz… Ik vond het een goed idee, maar ik wil ook dat het voor de gewone skaters mogelijk is om aan zo’n boek te komen, en niet alleen voor de mensen met goede connecties. Nu is het zo geregeld dat Vans een deel heeft om aan de belangrijke partners te geven, maar ik ook een deel beschikbaar heb voor mensen die er ook graag een willen. Het boek is straks dus bij mij te koop. Dus mochten er skateshops interesse hebben…

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-Bert-RoeterdinkVans Benelux Rider Bert Roeterdink in Dusseldorf

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-Nassim-DaanNassim Guammaz en Daan van der Linden

Waar ben je allemaal geweest tijdens dit jaar?
Ik ben met het volledige Vans Benelux team op pad geweest, maar ben ook zelf naar sommmige skaters gegaan. Zo ben ik bijvoorbeeld een paar keer naar Timothy Deconynck geweest in Brugge. Ik ben mee geweest op trip naar Dusseldorf, Keulen, Leverkussen, Duisburg enzo. Een goede vriend en tevens fotograaf Willy Nothers woont daar en hij heeft ons ook naar mooie foto-spots gebracht. Ook ben ik mee geweest naar wedstrijden zoals de Vans Shop Riot bijvoorbeeld.

Wat vond je zelf de leukste trip?
We zijn naar Neurenberg geweest, daar woont Chris Pfanner. Het idee dat we hadden was om Chris Pfanner op te zoeken in zijn thuisstad. Het is een sicke gast, dus laten we gewoon kijken of het mogelijk is. We gingen er heen en dan zie je Chris skaten, dat is wel echt sick. Hij kwam ook wel echt met spots aanzetten waarbij de rails op tafelhoogte zijn, maar het was gewoon echt sick. Het leuke was dat hij vertelde dat echt nog nooit iemand hem was komen opzoeken in Neurenberg. Wij waren de eerste die voorstelde om langs te komen om daar te skaten. Ook hij zelf vond het erg sick doordat hij nu anders naar zijn local spots ging kijken. Nu hij andere gasten zag skaten werd hij zelf ook hyped om dingen te gaan doen. Dus ook nog een paar goede foto’s van Chris geschoten, dus dat was vet!

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-SneepEen van de beste momenten tijdens een goede sessie…

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-Chris-PfannerChris Pfanner

Waar ben je zelf het meest trots/tevreden op of over bij dit boek?
Het klinkt misschien heel raar, maar waar ik misschien wel het meest trots op ben is dat ik dit project samen met Sebastiaan Vijverberg, Rik van Dijk en Dominique de Vreese tot een goed einde heb weten te brengen. Natuurlijk is Rik zelf de grote aanstichter geweest van het project. Maar al met al ging het om een behoorlijk bedrag wat we van Vans nodig hadden en ik had echt niet verwacht dat Rik uiteindelijk zei dat we een ‘go’ hadden. Ik had vooral verwacht dat ik nog concessies moest doen op het idee dat ik in mijn hoofd had, maar dit boek is gewoon precies zoals ik het in mijn hoofd had. Ik verdien er geen drol op, want het hele budget gaat zo naar de drukker toe. Maar het is wel precies zo geworden zoals ik wilde, dat vind ik misschien wel de grootste prestatie.

Jij bent iemand die het super belangrijk vind dat foto’s vereeuwigd worden op papier. Je hebt zelfs een kleine haat-liefde relatie met internet. Kun je hier iets meer over kwijt?
Haha, heb je even..? Ik heb inderdaad een haat-liefde verhouding met het internet. Ten eerste wil ik vooropstellen dat ik internet echt te gek vind. Internet is super, máár mensen moeten er nog steeds mee leren omgaan. Ik heb het dan voornamelijk over de normen en waarden dat er op internet nog wel eens bij in schieten. Toen het internet opkwam, kwam ook op dat films, muziek en wat dan ook gratis verkrijgbaar werd op het internet. Jarenlang kon dat en was het heel gewoon. Als je iets nodig had qua muziek, software of wat dan ook, dan kon je er gratis aankomen. Begrijp me niet verkeerd, ook ik heb me daar schuldig aan gemaakt vroeger. Maar uiteindelijk ging ik me realiseren dat mensen echt ongelooflijk veel tijd en moeite aan die dingen besteed hebben. Die mensen zijn daar afhankelijk van en moeten hun boterham daar mee verdienen. Nu weet ik hoe moeilijk het is om je boterham te verdienen met skateboard fotografie, een muffe krentenbol zou zelfs al te gek zijn. Op een gegeven moment ben ik me daar gewoon heel erg bewust van geworden. Het lijkt alsof mensen denken dat alles wat online staat gratis is en iedereen daar zomaar alles mee kan en mag doen… En daar ben ik het niet mee eens. Nou ben ik echt geen persoon die overal geld voor wil hebben, maar het wel heel normaal vind dat iemand even van te voren vraagt of hij of zij die foto kan en mag gebruiken. Ik vind het gewoon heel erg jammer dat er zoveel mensen zijn die zulke vette dingen maken maar toch elke dag keihard moeten stressen om de rekeningen te kunnen betalen om zo hun hoofd boven water te houden. En zeg nou zelf, een foto mooi netjes ingelijst, daar kijk je toch langer naar dan een die online staat…

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-boek-rug”Het boek is precies zo geworden zoals ik wilde”

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-rik-van-dijkThe Boss, Rik van Dijk is zelf ook vereeuwigd in het boek met deze classic invert.

Heb je al nieuwe projecten lopen?
Ik heb op dit moment geen andere projecten lopen. Wel heb ik nog redelijk wat ideeën op de plank liggen, maar dat moet echt nog even broeien in mijn hoofd totdat ik daar echt iets mee wil gaan doen.

Zaterdag 2 april is de release van het Boek bij Pier15 in Breda. Wat kunnen we daar verwachten?
Brabantse gezelligheid! Het is een combinatie van de 50e verjaardag van Vans en de officiële boek presentatie. Iedereen voor wie we het Boek gemaakt hebben wordt daar uitgenodigd om met z’n allen een glaasje bier te drinken, het boek te kunnen bekijken en meteen mee te nemen en gezellig ouwehoeren. Er is een foto expo die daar een tijdje blijft hangen en een of twee best trick contest met leuke prijzen. Natuurlijk komen DJ Roodbaard en Cholesteroy iedereen voorzien van de juist feestmuziek. Daarnaast kunnen de mensen die het boek graag willen hebben bij mij kopen. Het feest is voor iedereen toegankelijk, dus kom vooral lekker skaten!

Alle info over de release party lees je hier!

Kun je er niet bij zijn in Pier 15, maar wil je het boek graag bestellen. Stuur dan een email naar rob@robrouleaux.com.

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-boek-selfieInternetgeneratie of niet, een goede selfie is timeless!

INTERVIEW: ROB ROULEAUX ABOUT THE VANS BENELUX PHOTOBOOK

Last week, Vans celebrated her 50th anniversary. So far several parties have been hosted throughout the world to celebrate, and now it’s time for the Benelux to join in. In honour of Vans’s milestone, Rob Rouleaux has spent the year following the Vans Benelux team everywhere and managed to capture some genuine moments. The outcome; a photobook containing over 300 shots showing the ins and outs of Dutch and Belgian teamriders. We spoke to Rob beforehand to get to know some of the finer details about the project. We asked him about the idea behind the book and what can be expected.

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-1

These two sentences serve as guidelines for the book.

What’s the idea behind the photobook and how did it emerge?
The idea emerged after we went on a trip to Dusseldorf and Cologne. We were the for a week with a top notch crew basically just shooting photos and filming and managed to get some quality shots. I just thought it would be a shame if these photos would blatantly be used in some online photo article and Rik immediately agreed. He also noticed that I’d found my mojo on this trip. Nevertheless something had to be done with these photos online, but we saved up our best shots. During a night out skating we were basically brainstorming when Rik challenged me to come up with an idea. I’d already jokingly said to him “let’s make this into a custom publishing thing”, but Rik told me he preferred something a bit more luxurious. To me as a photographer, a book is something sacred. It kind of shows you’ve made it to some extent… That’s when I started to write down my ideas. We’ve been adjusting the idea through the process, and this is the final result. For a year I’ve followed the Vans Benelux team bringing my camera every time. What’s it like being sponsored by Vans? What do you do? Who do you meet? Where do you go? What on earth are these guys up to? This will be showcased in the book.

Who is the book made for?
You could see it as a present for some of Vans important partners, not to mention the teamriders. Think about shops doing business with vans etc… I thought It was a good idea, but I also wanted regular skaters to have the possibility to get a hold of it, not just the bigshots. Vans agreed to share the product with both important partners and people who are generally interested. This means you can personally buy a copy off me. Maybe some skateshops would be interested…

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-Bert-RoeterdinkVans Benelux Rider Bert Roeterdink in Dusseldorf

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-Nassim-DaanNassim Guammaz en Daan van der Linden

Who is the book made for?
You could see it as a present for some of Vans important partners, not to mention the teamriders. Think about shops doing business with vans etc… I thought It was a good idea, but I also wanted regular skaters to have the possibility to get a hold of it, not just the bigshots. Vans agreed to share the product with both important partners and people who are generally interested. This means you can personally buy a copy off me. Maybe some skateshops would be interested…

Tell us about the places you’ve been this year…
I’ve been to several places and I’ve met the entire team, we also went out to visit some Vans riders. This one time we went to visit Timothy Deconynck in Brugge. I came along with trips to Dusseldorf, Cologne, Leverkussen, Duisberg, etc. A good friend of mine and co-photographer Willy Nothers lives there, he showed us some great photo-spots. I even went along to contests such as the Vans Shop Riot. 

What trip did you enjoy most?
We went to Neurenberg, where Chris Pfanner lives. Our idea was to visit Pfanner in his hometown. He is a rad dude, so we just checked if it was possible. We went there and saw Chris skating, which is mind-blowing. He did show us around some rails (he might skate them, but we don’t) which were chest-high, but it was sick anyways. The fun thing was that he told us that no-one ever came to visit him in Nuerenberg, we were the first to bring up that idea. The man himself said he had a great time since he now looked different at his local spots. Now he’d seen other people skating in his city, he looked at spots differently and was naturally stoked. He even managed to get some sick photos, so that was tight!

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-SneepOne of the best moments when out skating…

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-Chris-PfannerChris Pfanner

What are you most proud of/satisfied with when thinking of this book?
It might sound a bit weird, but I’m most proud of the fact that I managed to get this project to such a good result together with Sebastiaan Vijverberg, Rik van Dijk and Dominique de Vreese. Of course Rik has been key in setting up the whole thing. Since the project required a substantial investment from Vans, I had never expected to give us the final go. I initially thought some concessions had to be made for the idea I had in mind, but the result is actually 100% what I wanted it to be. I’m not making any profit, since the whole budget is spent on the printing. But it’s exactly how I wanted it to be, that’s probably the biggest achievement.

You’re someone who strongly believes photos should be immortalized on paper. You could even say you have a love-hate relationship with internet. Can you tell us something about this?
Haha, you got a minute? I indeed have a love-hate relationship with the internet. First of all I want to say that internet is a very rad concept. It’s great, but people are still learning how to deal with it. I’m mainly talking about the norms and values on the web. When internet emerged, suddenly films, music and whatever was freely available to everyone. For years straight, this was just casually happening; anything you needed, music, videos, software, you could get for free. Don’t get me wrong, as I am guilty myself. But I’ve come to the conclusion that all this “free” stuff is something people put a ton of effort in. These people are dependent on selling their product and try to make a living. Now I know how hard it is to make a living as a skateboard photographer, I’d even be stoked to eat anything else than bread. This just came to me at a certain point. It seems like people think the internet is a place where everyone can play founders keepers all the time, but it simply doesn’t work like that. I’m not the kind of person trying to get every penny I feel entitled to, but simply using my photos for advertising without even asking me? No can do man. It’s a shame that so many people are making the sickest stuff out but at the same time stress out about bills and housing in order to do so. And come on, a nicely framed photo standing next to your bonsai trees lasts way longer than a one of many photo on a website.

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-boek-rug”The book has become exactly the way I wanted”

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-rik-van-dijkThe Boss itself, Rick van Dijk is also immortalized in the book with this classic invert.

Any new projects coming up?
Not right now. My head’s full of ideas I want to make happen, but I’ll let them brew in my mind until I feel the time is right.

The book will be released on the 2nd of April at Pier15 in Breda. What can we expect to see there?
Your typical local enthusiasm! It’s a combination of Vans’ 50th anniversary and the official book presentation. Everyone whom the book is made for is invited to have a beer, check out the book and generally have a good time. We organized a photo exposition which will stay around for a while and there’s one or two best trick contest with some nice goodies to give away. Of course DJ Roodbaard en Cholesteroy will support everyone with their fine tunes. Moreover, people who like to purchase the book can buy it from me. The party’s for everyone, so bring your board and be there!

More info about the releaseparty

You can’t make it to the release, but you really want to have a book? Please send a e-mail to rob@robrouleaux.com

Rob-Rouleaux-Vans-Photobook-boek-selfieInternetgeneration or not… A good selfie is timeless!

Flatspot Magazine