DAMIAAN WINKELMAN OVER NK SKATEBOARDEN 2015

Damiaan Winkelman over het NK Skateboarden 2015 en zijn bedrijf SkateOn Voor diegene die al wat langer skate zal Damiaan Winkelman dan ook geen onbekende zijn. Damiaan heeft diepe wortels in de Nederlandse skatescene, een laatste videopart in de Kean on skateboarding video en niet te vergeten zijn videopart in de beruchte 103 video. Naast skaten heeft Damiaan zich het afgelopen decennia ingezet voor de Nederlandse skatescene door onder andere Waalhalla in Nijmegen te realiseren en talloze skate-events te organiseren. Tegenwoordig is Damiaan vooral druk met zijn bedrijf SkateOn waarmee hij skateparken ontwerpt en realiseert. Met SkateOn als hoofdsponsor van het NK skateboarden 2015 werd het dan ook tijd om Damiaan eens aan de tand te voelen.

Tekst: Rutger de Boer
Foto’s: Mathijs Tromp

Damiaan je bent lekker bezig en realiseerd door heel Nederland heen vette parken met SkateOn, vertel eens wat je doet en hoe je hiermee begonnen bent?
Dat is een lang verhaal maar zal het kort houden… Toen ik begon met skaten waren er weinig en voornamelijk slechte skateparken en hierdoor ben ik zelf skateparken gaan bouwen. Mijn eerste grote project was het indoor kraak skatepark “ de HAL “ in Nijmegen dat diende als pilot project voor Waalhalla. Hier had ik mijn eerste ervaringen met beton opgedaan en toen bleek dat er voldoende draagvlak was voor een officieel skatepark ben ik Waalhalla begonnen samen met Daniel Wienke en Anton Thiel.
Daniel en Anton runnen momenteel Waalhalla en zijn volop bezig met de verhuizing naar het nieuwe pand. Ik voelde me beter in het ontwerpen en bouwen van skateparken dan het runnen van een indoorpark dus ben hiermee verder gegaan. Nadat ik een paar jaar in het buitenland had gewerkt voor andere skateparkbouwers had ik voldoende vertrouwen opgebouwd zodat ik zelf in Nederland skateparken kon gaan bouwen. Doordat ik af en toe wat foto’s op facebook plaatste kwamen de aanvragen vanuit de gemeentes eigenlijk vanzelf. Skateboarden lijkt de laatste jaren flink te groeien, vette parken worden gerealiseerd en het lijkt erop dat de obstacles meer mellow en street worden. Daarnaast komt er iedere dag wel weer een vet part uit wat je zo op het internet kan zien.

Heeft dit een invloed op het skateboarden in Nederland qua niveau en/of op andere gebieden?
Doordat er steeds betere skateparken komen, steeds meer skatevideo’s dagelijks online komen en skateboarden ook meer sociaal geaccepteerd word is de drempel om te gaan skateboarden veel lager dan vroeger. Hierdoor komen er steeds meer skateboarders en doordat skaters elkaar motiveren word het niveau steeds hoger.

Over een week zijn de Nederlandse Kampioenschappen Skateboarden 2015, wat hoop je hier te zien en wie denk je dat er kans maken?
Ik hoop vooral op een gezellig weekend! Laatste tijd is Daan van der Linden erg goed bezig, maar uiteraard maken Douwe Macare of Sjoerd Vissers ook een goede kans. Stiekem hoop ik dat iemand wint waar bijna niemand van gehoord heeft of juist iemand van een iets oudere generatie zoals Leander Geelhoed.

Damiaan bedankt! Is er verder nog iets wat je kwijt wilt of aan de skaters mee wilt geven?
Een wedstrijd is maar een momentopname dus als je runs mislukken denk dan aan het volgende: Als skateboarden een wedstrijd zou zijn dan wint degene die er het meeste plezier in heeft!

Schiedam-Skateplaza-Damiaan-Winkelman-180-5-0
Damiaan Winkelman – 180 5-0 in Schiedam (check de hele video in dit skatepark hier)

Bekijk ook:
Video: Skatepark Checkout: Schiedam Plaza
Interview: Kees en Andor over 24/7, skateboarden en oude magazines
Video: NK Skateboarden 2014
Uitslag NK Skateboarden 2014

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

26mayAll DayCarve & Coffee at Griftpark

26mayAll DayCarve & Coffee

22junAll DayMarnix Crue Go Skateboarding Day

29junAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – Belgium

06julAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – NL

13julAll DayVery Special Flatspot Event

27julAll DayMonster Euro Tour – NL