KEES & ANDOR OVER 24/7 SKATESHOP, SKATEBOARDEN IN NEDERLAND EN OUDE MAGAZINES

Behalve dat Andor en Kees al jaren lang eigenaar zijn van 24/7 Skateshop draaien ze zelf ook al heel wat jaren mee in het skateboarden. De laatste tijd is er voor hun winkels veel veranderd. Wij zochten ze op om hier meer over te weten te komen. Daarnaast vertellen ze over hoe skateboarden er in hun tijd aan toe ging en hun view op het skateboarden en de industrie van de tegenwoordig. 

Allereerst… Sinds kort hebben jullie geen winkel meer in Arnhem. Frisco is overgenomen door Skatestore. Hoe is dat precies gekomen?
Andor: Ten eerste wonen zelf in Nijmegen. Arnhem is toch een ander soort stad. Ik ben inmiddels 37 en op een gegeven moment ga je toch meer nadenken over waar je precies mee bezig bent en wat je precies wilt. Wil ik alleen maar werken of meer genieten? Voor mij was dat één van de grootste redenen om me volop op Nijmegen te focussen. Ik woon hier al 12 jaar en het is gewoon mijn stad…
Kees: Ik heb altijd het idee gehad dat dit onze hobby is. In de tijd dat de winkel in Arnhem open ging, ging het ook niet zo heel goed met mij. Ik ben er pas later bij gekomen. Ik heb me daar ook nauwelijks mee bemoeid.
Andor: Frisco hebben we in die tijd gestart samen met Peter Kolks. Hij heeft ook een heel groot aandeel gehad in welke richting we op gingen met de winkel. Het ging ook heel goed, maar op een bepaald moment is Peter ergens anders gaan werken. Bij ons kon hij ook niet echt doorgroeien. Er kan er maar één de baas zijn… Wij zijn nooit écht betrokken bij de winkel geweest.
Kees: Ons hart ligt echt in Nijmegen. Hier zijn we ooit begonnen en hier zit gewoon onze passie in. Zoals Andor al zei; soms moet je goed nadenken over wat je precies wilt en misschien moet je genoegen nemen met minder en je daar op focussen…

Ondanks dat Arnhem en Nijmegen zo dicht bij elkaar liggen, merken wij dat er een groot verschil zit tussen die twee steden qua skateboarders. Zien jullie een groot verschil?
Andor: Hoe ik het ervaar is dat Arnhem een hele goede skate scene heeft, heel core en rauw… In Nijmegen is het wel iets anders. Daar kopen skaters wel gemakkelijker een nieuw boardje of schoenen dan in Arnhem bijvoorbeeld. In Arnhem willen ze eerder de goedkoopste.
Kees: Het grote verschil is ook dat je in Nijmegen ieder jaar een nieuwe lichting studenten hebt. Dat scheelt heel veel. Ik heb het idee dat er ieder jaar duizenden nieuwe mensen komen. Daardoor blijf je toch iedere keer nieuwe klanten krijgen. Nijmegen is denk ik iets minder alternatief en ‘sjaak’ dan Arnhem in mijn ogen. En NEC is ook een vettere club van Vitesse.

247store-nijmegen


Naast 24/7 hebben jullie een aantal jaar geleden Premium Supply Store geopend. Gaan jullie in de toekomst nog verder uitbreiden?
Andor:
Nee, juist niet. Dat is ook de reden dat we in Arnhem zijn gestopt. We willen ons meer focussen. En wat we al doen, nog beter doen met events, projecten, release party’s, feestjes, video premières, etc. Dan blijft gewoon daar de tijd voor over. Premium Supply Store hebben we erbij. Dus we kunnen beter een splitsing maken tussen die twee winkels. Premium heeft goede en exclusieve sneakers; en ook qua kleding kunnen we daar veel breder gaan dan bij 24/7. 24/7 kan dan zoveel mogelijk bij haar roots blijven. Natuurlijk maken we uitstapjes naar niet-skate merken. Maar we willen skate blijven. En dat kan dus ook met Premium ernaast.
Kees: Toen we vroeger klaar waren met skaten deden we onze skateschoenen uit en dan liepen we op Air Max. Gewoon, omdat ze veel lekkerder zaten. We hebben altijd liefde gehad voor sneakers. Daardoor is dat er min of meer ook bij gegroeid.

Hoe zijn jullie 24/7 ooit begonnen?
Andor: Dat is een lang verhaal.. Ik had de ‘Eurocup’ skateboarden in Eindhoven georganiseerd, daar had ik een stichting voor opgericht. Het was mijn afstudeerproject op school. In die tijd waren ze van de MU in Eindhoven bezig met een bowl te maken dat tegelijkertijd een kunstproject was. Dat is de bowl die nu nog steeds in Area51 staat. Wij zijn toen met de directeur van de MU om tafel te gaan zitten om te kijken of ze die bowl niet ergens in een loods kondenn zetten zodat die langer dan een paar maanden te skaten was. Dan konden wij die gaan beheren met de stichting. We zaten toen met de MU, de gemeente, en de studenten van de Universiteit van Eindhoven om tafel om dat voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk ging dat allemaal best wel stroef en het duurde lang, maar het zag er wel naar uit dat het ging gebeuren. Kees was ook bijna klaar met school, dus ik zei van kom daar maar werken als je straks klaar bent met school. Maar het duurde allemaal steeds langer.

Toen kwam het leuke verhaal.. Bram Waterman bleef tukken, hij werkte toen nog bij Left. Hij vroeg ons toen waarom we zelf geen winkel openden? Mijn toenmalige vriendin woonde in Nijmegen, dus ik kwam daar al vaak en hier zat geen skateshop. Ik zei toen tegen Kees dat als we dat wilde gaan doen dat in Nijmegen moesten doen. We reden in die tijd voor 100%, dus daar ga je dan niets doen en Kees werkte daar. Dus toen zijn we een pand gaan zoeken en konden we wat geld lenen van de ouders van Kees en zijn we begonnen in 2002 in Nijmegen.

Kees-Draaisma

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

01jun14:0021:00NK Junioren Skateboarden 2024€2000 prijzengeld

22junAll DayMarnix Crue Go Skateboarding Day

29junAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – Belgium

06julAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – NL

13julAll DayVery Special Flatspot Event

27julAll DayMonster Euro Tour – NL