GAAT SKATEHAL ARNHEM NOODGEDOWONGEN SLUITEN?

Skatehal Arnhem… Toen het drie jaar geleden opende leek het één van Nederlands mooiste skateparken te kunnen worden. Het park zit namelijk gevestigd in de Sint Willibrordus kerk in Arnhem, een zeer unieke locatie. Nu dreigt sluiting voor het enige indoor skatepark in Arnhem. Door matige steun van de gemeente en terugloop aan bezoekers in combinatie met jaarlijkse OZB (gemeentelijke belastingen) moet het park vanwege financiële redenen mogelijk noodgedwongen sluiten. Wij zagen verschillende berichten van lokalen en landelijke media voorbij komen en vonden het tijd om hier ook in skateboardend Nederland wat aandacht aan te geven. Wij spraken met voorzitter van het skatepark; Collin Versteegh over de situatie van Skatehal Arnhem.

Wat is het exacte probleem van Skatehal Arnhem?
Het acute probleem op dit moment is dat de OZB toeslagen door de gemeente aan de kerk worden gestuurd en deze doorbelast worden aan het skatepark. Op dit moment houdt dat in dat dat bedrag zo’n 30 á 40 procent uit maakt van de volledige begroting van het skatepark. Dat betekent dat er geen geld overblijft voor onderhoud aan het park of, aanschaf van verlichting en alle andere investeringen die je normaal gesproken zou moeten doen voor een skatepark. Dit is nu al twee jaar aan de hand.

Maar vorig jaar was het probleem toch opgelost?
Het eerste jaar dat deze belastingaanslag kwam hebben we daar een oplossing met de gemeente voor gevonden, maar dat was eenmalig. Daardoor is het in 2013 betaald. In 2014 kregen we weer dezelfde aanslag. Toen hebben wij een deel daarvan betaald en van het geld dat over bleef hebben we een aantal dingen gebouwd. Denk hierbij aan de miniramp en verlichting natuurlijk.

Maar we blijven achter de feiten aanlopen, want het is gewoon niet genoeg. Dit jaar zijn de belastingen weer verhoogd en houden we nu per bezoeker misschien een dubbeltje over. Daarmee kunnen we natuurlijk niet blijven vernieuwen. Het park raakt behoorlijk versleten en kunnen we dus niet opknappen en investeren.

Church-Skatehal-Arnhem-2015-Netherlands-skatepark-9Skatehal Arnhem

Hoeveel zou het skatepark moeten betalen en wat als het niet betaald kan worden?
Op dit moment is het skatepark financieel gezond. We hebben goed op de kosten gelet, daardoor hebben we geen schulden. Maar we moeten vooruit kijken. Als we volgend jaar weer met dezelfde omstandigheden zitten als nu, dan blijft er weer niets over voor nieuw hout en andere verbeteringen. Dan moeten we eigenlijk gewoon verstandig zijn en inzien dat er zo geen toekomst in zit. Op deze manier gaat alles alleen heel langzaam achteruit.

Wat is een oplossing voor het probleem?
In eerste instantie communicatie met de gemeente, want dat is al twee jaar niet gebeurd. We willen weten of het wel klopt met die aanslagen, anders kunnen we daar ook niet mee verder. Wij huren bij de kerk en die sturen ons de rekeningen door. Aan de ene kant worden wij belast door de gemeente met belastingen en aan de andere kant kunnen we er ook niet echt iets mee met de kerk. Wij huren niet, maar hebben het park in bruikleen.

Stel er komt een oplossing voor deze belasting problemen, wat gaat er dan veranderen in het park? Komt er dan eindelijk goed licht en een goed park?Dan kunnen we in ieder geval uitrekenen wat het financieel betekent en kunnen vooruit kijken naar verbeteringen en waar de prioriteiten liggen. We willen dan kijken of we vaker open kunnen zijn. Want we zijn nu bijna niet open. Kinderen die woensdag middag vrij zijn kunnen hier bijvoorbeeld nu niet eens heen. En dan kunnen we hopelijk toewerken naar een goed park en betere randfaciliteiten zodat je ook fatsoenlijk kan zitten hier met verwarming bijvoorbeeld. Het park moet gewoon stukken toegankelijker worden.

Skatehal Arnhem zit op zo’n unieke locatie, het is een voorbeeld voor vele gemeenten met leegstaande panden en krijgt media aandacht van over de hele wereld. Kunnen jullie geen sponsors vinden voor het park?
Niet als sponsoren niet weten waar ze aan toe zijn… Want als je een sponsor zoekt dan willen ze ook weten waar ze aan toe zijn. Je gaat bijvoorbeeld ook geen duizend euro geven aan een park dat misschien volgende week wel dicht moet. Want zoals het nu is gaan wij niet over de toekomst van de kerk, en daar krijgen we ook geen duidelijkheid over.

Is het geen optie om het hele park te verhuizen?
Jawel, maar daar is ook weer geld voor nodig. We hebben het er al vaak over gehad met Sportbedrijf Arnhem. Er is alleen geen geschikte locatie op het moment. Er worden door de gemeente wel dingen geroepen, maar er wordt niets concreet gemaakt. Vorig jaar hebben we wel eens gekeken naar een aantal gebouwen, maar daar kwam ook niets uit. Daarnaast krijgen we nog steeds geen steun van de gemeente.

Wat is de toekomst van Skatehal Arnhem?
Dat ligt op dit moment eigenlijk echt helemaal bij de gemeente. Als de OZB uiteindelijk niet afgeschaft wordt door de gemeente dan dreigt sluiting. Puur als je kijkt naar het skatepark, dan moeten we misschien wel verstandig zijn en het park sluiten in dat geval…

Bekijk ook:

Video: Op zondag naar de kerk met Skatestore Arnhem
Skatepark Review: Skatehal Arnhem

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

15dec18:0023:00Skullcandy X Burnside X-Mas Miniramp Jam

16decAll DayNK Skateboarden Junioren 2023

30decAll DayOpen Belgian Championship