INTERVIEW: BILLY POLS VERTELT OVER ZOMBIE, EEN FILM OVER TIM ZOM

Billy Pols is een Nederlandse regisseur waarvan je ongetwijfeld wel eens iets voorbij hebt zien komen. Billy is verantwoordelijk voor PLANK, de documentaire over Nassim Guammaz, de bekende skateboard commercials van C1000 en Sportlife en komt binnenkort met iets nieuws. ZOMBIE, de 70 minuten durende documentaire over Tim Zom. Wij zochten Billy op om het fijne te weten te komen over zijn nieuwste project.

Naam: Billy Pols
Geboren: 15 juni 1977, Zuid Afrika
Woonplaats: Amsterdam
Beroep: Freelance commercial regisseur / documentaire maker

Zelf ken ik je van toen ik begon met skateboarden jaren geleden in Arnhem. Hoe ben jij precies terecht gekomen in de filmwereld?
Het is begonnen met Clue, de Nederlandse tricktip video. Rond die tijd ging ik naar de kunstacademie en kon ik niet meer zoveel skateboarden. Het was zonde niks met mijn skateboard kennis te doen dus, maakte ik een trick tip video met alle goede skateboarders die ik kende.
 De film was in eerste instantie gemaakt voor skateshops in Nederland. Een video waarin de tricks duidelijk en in het Nederlands worden uitgelegd. Later belde iemand van de VPRO met de vraag of ze hem mochten uitzenden. Ik schrok me dood, alles in die video was houtje touwtje gedaan: geen muziekrechten e.d. geregeld. Het was nooit de bedoeling dat het op TV zou komen, maar het is gewoon zo gelopen.

Hoe ben je precies bij je huidige opdrachtgevers terecht gekomen?

Mijn afstudeerproject was een soort van MTV Cribs voor kinderen. Ik werd benaderd door een reclamebureau of ik iets soortgelijks voor hun kon maken.

Je hebt natuurlijk PLANK eerder al gemaakt, hoe kwam je op dat idee?

Ik zag Nassim Guammaz op Youtube, bij Wild In The Streets. Hierin sprong hij van de Erasmusbrug rail. Dat filmpje vond ik zo bijzonder dat ik via Fred van Schie bij Nassim kwam. Het leek me mooi de persoon achter de skater op een andere manier te laten zien. Voor mijn gevoel hadden mensen een niet kloppend beeld van wat skaters zijn.
In het begin was Nassim niet zo enthousiast. De enige reden dat hij mee deed is omdat hij wist dat ik ook echt heb geskateboard. Gelukkig is PLANK goed ontvangen.

Succes en prijzen van PLANK

De film heeft veel prijzen gewonnen, ook in LA. Daar heb je een skateboard filmfestival. Gasten als Jamie Thomas en Geoff Rowley zitten in de jury. Het was echt te gek om te horen dat mijn skateboard helden PLANK gaaf vonden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

11mayAll DayRed Bull Skate Event

26mayAll DayCarve & Coffee at Griftpark

29junAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – Belgium

06julAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – NL

13julAll DayVery Special Flatspot Event

27julAll DayMonster Euro Tour – NL