Musthave: ”Eindje” Skateboard History Eindhoven

Eind vorig jaar verscheen de documentaire ”Eindje” van Boeieproductie. Een documentaire geheel gewijd aan de skateboard historie dat Eindhoven rijk is. Een documentaire waar niet alleen de parels als Wieger van Wageningen en Daan van der Linden aan bod komen, maar ook de ”gewone” skaters zoals jij en ik. Naast het filmmateriaal zijn er natuurlijk ook magazines en veel foto’s bewaard gebleven, en ook daar hebben Styn Dirkx en Willem Stinissen opnieuw iets moois van weten te maken. Vanaf deze week is het boek verkrijgbaar. Zorg dat je er eentje te pakken krijgt, want het is de moeite zeker waard! Wil je meer te weten komen over het boek en Boeieproductions, lees dan even het onderstaande interview!

Kunnen jullie ons allereerst wat meer vertellen over Boeieproducties? Wie zijn jullie en wat doen jullie?
Wij zijn Styn Dirkx en Willem Stinissen, we kennen elkaar via skateboarden in Eindhoven. Door onze gezamenlijke interesse in film, muziek en vormgeving zijn we gaan samenwerken. Door onze achtergrond in grafische vormgeving en film academie vullen we elkaar goed aan. We maken vooral videoclips voor oa: Bombay, Falco Benz, Moss en Benny Sings. Clips voor Poptrading company, en dus laatst ook een documentaire over de geschiedenis van de skateboards scene uit Eindhoven: “Eindje”.

Wieger van Wageningen mag natuurlijk niet ontbreken in het boek

Nog maar kort geleden kwamen jullie met de documentaire ‘’Eindje’’ Hoe is dit tot stand gekomen?
Het project was ontstaan voor mij afstuderen aan de HKU (Styn Dirkx) maar door tijd gebrek is dat niet door gegaan. Na mijn afstuderen zijn Willem en ik er serieus mee verder gegaan en zijn we de mensen die we via via kennen gaan interviewen voor de docu. Ik (Styn) had nog een berg oude tapes van vroeger en daar zijn bv ”De denk” van gemaakt en stukjes van de 24-7 video, maar er was zoveel materiaal dat we daar iets mee konden doen. Dus we zijn van zoveel mogelijk mensen materiaal gaan verzamelen, wat makkelijker klinkt dan het is…

De Piazza was jarenlang dé skateshop in Eindhoven en ver daarbuiten…

Kwam het idee van het boek pas daarna of was dit zo gepland?
Het idee van een boek was meteen onderdeel van het idee, ook omdat ik altijd nog een sick “skate” boek wilde maken. Toen wij begonnen was er nog geen internet en waren skate magazines de manier om alles van skaten te weten te komen. Dus het is ook een soort hommage aan het skateboard magazine.

Skateshop history. Links Nico van der Wel (Hardcore), Rechts Jeroen Sars(100% Skateshop)

Hoe kwamen jullie aan alle beelden van de docu en het boek?
Mailen, zeuren, leuren, chantage en bedreigingen zijn allemaal gebruikt in het realiseren van dit project.

Waar het boek verkrijgbaar?
We zijn nu druk met verspreiden, en ze komen in veel skateshops in Nederland.
onder andere Ben-G, Indy, Toms, Bonk, Kingdom, 100% uiteraard, Lockwood, Push (Hasselt).
Skatestores, 24-7, POP trading company (pop up shop)… Maar ook internationaal via: Palomino (toppers) Live, en Placemag. En de VVV in Eindhoven…

Zijn jullie naast ‘’Eindje’’ ook met andere projecten bezig?
Er komen weer een aantal video clips aan, hoogst waarschijnlijk een clip voor Ghost van Smib. We kunnen dan altijd ons eigen ding doen dat vinden we het aller vetste. We moeten dan altijd creatief te werk gaan want de budgetten zijn tegenwoordig laag.

Wat maakt Eindhoven de beste stad van Nederland?
Wat betreft skateboarden was Eindhoven vroeger perfect oa door de Piazza, dat was een afgesloten hoek in de stad dat ‘s avonds en op zondag ons domein was. Het voordeel van Eindhoven was dat er in het centrum bijna niemand woonden dus er was geen overlast, omdat er gewoon weg niemand woonden die de politie belde. De spots lagen dicht bij elkaar en je kon overal naartoe skaten en omdat Eindhoven een relatief “nieuwe” binnenstad had waren de tegels ook perfect. een soort EMB stenen, heel lekker. En verder hebben we ons daar altijd kostelijk vermaakt! Ondertussen wonen we wel al 13 jaar in Amsterdam maar dat terzijde ;)

Dank aan iedereen die heeft meegeholpen aan het realiseren van dit project!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

26mayAll DayCarve & Coffee at Griftpark

26mayAll DayCarve & Coffee

22junAll DayMarnix Crue Go Skateboarding Day

29junAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – Belgium

06julAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – NL

13julAll DayVery Special Flatspot Event

27julAll DayMonster Euro Tour – NL