INTERVIEW: BRAM WATERMAN OVER HET NK SKATEBOARDEN EN DE OLYMPISCHE SPELEN

Onze oudere lezers zal de naam Bram Waterman ongetwijfeld iets zeggen. De inmiddels 49-jarige Bram is een skateboader in hart en nieren. Toen de meeste van onze lezers nog in de boerenkool zaten was hij al fulltime op zijn board te vinden. Hij is medeoprichter van de Nederlandse Skateboard Federatie, die dit jaar voor de veertiende keer het NK skateboarden zal organiseren. Aangezien het NK dit jaar een flinke upgrade zal krijgen zochten bij wij Bram op het fijne achter het vernieuwde NK skateboarden te weten te komen. 

Hoi Bram, stel je even voor aan onze jong lezers. Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Bram Waterman, medeoprichter en voorzitter van de Nederlandse Skateboard Federatie. De SFN bestaat sinds 2003 en we organiseren elk jaar het NK skateboarden.

We zitten hier vanwege het NK Skateboarden. Er gaat dit jaar veel veranderen ten opzichte van voorgaande jaren. Wat zijn de grootste veranderingen?
De grootste verandering is dat de wedstrijd in een compleet nieuw, onafhankelijk skatepark gehouden wordt. Dit betekent dus dat niemand thuisvoordeel heeft. Het zal een park zijn dat speciaal gebouwd wordt voor het NK, met tribunes en alles wat je erbij kunt bedenken. Het event wordt gehouden in de Koepelhal, naast Ladybird Skatepark in Tilburg. Het belooft heel vet te worden.

Hoe komt het dat het event dit jaar een flinke upgrade krijgt?
In eerste instantie omdat er meer budget beschikbaar is. We krijgen veel steun vanuit de provincie Noord-Brabant en Tilburg, zij sponsoren een groot deel van de begroting. Zij doen dit omdat ze beseffen dat ‘’Urban Sports’’, zoals hoe zij dat noemen belangrijk zijn. Daarnaast hebben ze ook meegekregen dat skateboarden hoogstwaarschijnlijk Olympisch gaat worden.

Koepelhal-TilburgDe Koepelhal in Tilburg, waar het NK dit jaar zal plaatsvinden.

Waarom is een nieuw park zo belangrijk?
Wij als SFN wilden een event als dit al jarenlang organiseren, maar het budget was er simpelweg nooit voor. We wilden een nieuw park om ervoor te zorgen dat niemand thuisvoordeel heeft, gelijke kansen voor iedereen. Daarnaast kunnen we hierdoor ook meer ruimte creëren voor publiek en dat soort dingen.

Wat kunnen we naast de wedstrijd verwachten bij het NK?
Naast het NK is het skatepark van Ladybird gewoon geopend, iedereen kan dus skaten het hele weekend. Op zaterdagavond hebben we een party bij de Hall Of Fame, dat zit ook in het pand waar Ladybird in zit, daar is een foyer en een concertzaal waar verschillende concerten worden gegeven en DJ’s staan. Daarnaast is in de ‘’Wagenmakerij’’, een andere hal tussen de ruimte van Ladybird en waar het park van het NK zich bevindt een expositie en markt/beurs waar van alles te doen is. Etnies zal zal hier een expositie doen vanwege hun 30-jarige bestaan en daarnaast proberen we nog vide premières binnen te halen. Met een beetje geluk zal dat ook de Emerica video zijn. En we hebben, als alles door gaat een camping waar iedereen kan verblijven het hele weekend.

Ladybird-Skatepark-Tilburg-park-91Het ”normale” park van Ladybird is het hele weekend voor bezoekers geopend tijdens het NK.

Er zijn tegenwoordig heel veel grote events in Nederland. Hoe gaat het NK zich onderscheiden van de andere events?
Natuurlijk is het NK een terugkerend iets dat we al lang doen. Het NK is echt een puur event, skateboarders voor skateboarders. Skaters kunnen verblijven op de camping als ze willen. Daarnaast is het NK dit jaar het grootste event van het jaar denk ik. Alles erop en eraan. Ik denk dat dit het event van het jaar moet gaan worden.

Hoe komt het park eruit te zien, en wie gaat het bouwen?
We zitten vast aan de maten van de Koepelhal, deze is langwerpig, dus dat zal het park dus ook worden. Wat op dit moment zeker is, is dat we op de kopse kanten obstakels van Plywood gebruiken. Deze zijn ook gebruikt bij Pro Freestyle en de Urban Sports Week. In het middenstuk worden nieuwe obstakels gebouwd. Hans van Dorssen neemt hierin de leiding. Maar alle parkbouwers uit Nederland werken mee aan het ontwerp, Plywood, SkateOn, Burnside, Skatepark Amsterdam, Hectik, Jitze Wils en Paul Verbraak, noem ze maar op. 

en noem maar op. Er moét dus wel iets goed uitkomen.

Schermafbeelding 2016-07-14 om 13.55.03Impressie van hoe het event eruit zal komen te zien, stay tuned voor het definitieve ontwerp van het park. (Bram doet alvast een handplant)

De gemeentes en provincies worden extra getriggerd door het verhaal van de Olympische Spelen. Is het al duidelijk of het nou door gaat of niet?
Wij schatten de kans op dit moment op 90% dat het door gaat. Dan zal skateboarden in 2020 te zien zijn in Tokyo. De definitieve uitspraak is in augustus, tijdens een grote vergadering in Ryo, dus het is nog even afwachten.

Stel skateboarden gaat naar de Olympische Spelen. Wat betekent dat dan voor Nederland? Wat gaan we daar van merken in Nederland en hoe kunnen skaters uit Nederland daar ooit voor in aanmerking komen?
Ten eerste zijn we bezig met de SFN om ons verder te professionaliseren. We hebben onlangs een prijs gewonnen van €10.000 om dit verder uit te werken. Van dat plan is Cees van de Hall Of Fame ook de indiener en grote kartrekker. Voor dat plan zijn we twee commissies aan het opzetten een rijderscommissie en een parkcomissie. Het plan is om in ieder geval om weer kwalificaties te organiseren voor het NK in Nederland, net als wat we jaren geleden deden. Bij die voorrondes kun je je dan kwalificeren voor het NK.

Als je bij het NK hoog geëindigd bent dan ben je in principe ook gekwalificeerd voor het EK (wat ook al een tijdje niet meer gehouden is, al verwachten we dat dat volgend jaar of het jaar erop wel weer terug gaat komen) Daarnaast zal er ook een WK komen, al is die ook al een tijd niet meer georganiseerd is. Ook zijn er nog een aantal andere grote wedstrijden waar je kans maakt om je te kwalificeren als je hoog eindigt. Kortom, er zal altijd naar je eerder wedstrijdresultaten gekeken worden.

Ook Rob Dyrdek is zijn plannen al langzaam aan het uitwerken..

Maken er Nederlanders kans om mee te doen aan de Olympische spelen?
Er zijn in totaal 80 plekken beschikbaar op de Olympische Spelen. Daarvan is de helft man, en de helft vrouw, en wordt het verdeeld over ‘’Street’’ en ‘’Park’’. Het is in verhouding een rare verdeling qua mannen en vrouwen, maar dat zijn regels van het NOC/NSF waaraan gehouden moet worden. Voor hun zijn mannen vrouwen gelijk. Dus 20 mannen op street en 20 mannen in de park contest.

Dus er is een grote kans dat er nog geen Nederlanders mee kunnen doen?
Ja, die kans is goed aanwezig inderdaad.

candy-jacobs-xgames-medailleZal Candy Jacobs de enige Nederlander bij de Olympische Spelen in Tokyo zijn in 2020?

Als Skateboarden geaccepteerd wordt door de NOC/NSF betekent het ook dat er meer subsidie naar skateboarden gaat in Nederland. Hoe moeten we dit zien?
Die gesprekken lopen al 10 jaar met de NOC/NSF. Echter zijn deze gesprekken de laatste paar jaar geïntensifieerd. We moeten aan heel veel voorwaarden doen om geaccepteerd te worden door het NOC/SNF. Aan een groot aantal punten voldoen we, aan een aantal ander nóg niet. Gelukkig begrijpen ze daar wel dat skateboarden net iets ander is dan veel andere sporten en dat de cultuur van skateboarden behouden moet blijven. We verwachten dus eigenlijk dat veel van die eisen die niet gebruikelijk zijn bij skateboarden toch toegelaten worden door het NOC/NSF.

Stel Skateboarden wordt toegelaten. Wat kunnen de skaters in Nederland daar van merken? Komt er een skatepark bij Papendal, krijgen skateparken in Nederland subsidie?
Daar is wel over gesproken ja. Eventueel een park bij Papendal, dat zou ook een leuke publiektrekker zijn voor andere sporten daar. Het ligt alleen niet zo centraal in Nederland, dus misschien zou Utrecht een betere plek zijn. Ook denken we wel dat een aantal skateparken in Nederland die onze wederzijdse erkenning hebben voldoen aan de eisen om te voldoen aan officiële trainingslocaties, en dat daar ook vanuit de overheid en de NOC/SNF meer subsidie heen zal moeten gaan.

Jullie hebben als SFN vroeger meer events georganiseerd, een daarvan was Oerend Hard. Zijn jullie daar ook nog mee bezig, of ligt alle focus nu op het NK en de Olympische Spelen?
Ja, daar zijn we nog mee bezig. Wij vinden dat de cultuur behouden moet blijven, en Oerend Hard is daar natuurlijk volop skateboard cultuur. We willen het zeker wel weer organiseren, alleen ligt daar een grote veiligheidskwestie om het weer te organiseren. Voor zo’n event is er aardig veel budget nodig om het goed te kunnen organiseren. Er zullen nu meer mensen op af komen. We hebben meer beveiliging nodig, meer licht en noem maar op. Allemaal dingen waar we (helaas) rekening mee moeten houden. We zijn er zeker nog mee bezig. Het skatepark in Oldenzaal heeft kortgeleden een renovatie gekregen, alle gaten zitten weer dicht, en het Hulsbeek zelf wil graag dat we het evenement weer terug zal komen. Alleen is het punt daar ook dat er vanuit de overheid nog weinig ondersteuning is.

Thanks voor je tijd Bram! Waarom mag niemand het NK dit jaar missen?
Ik denk dat met de sfeer die straks gecreëerd wordt met het niveau van de course en de rijders die daar vette dingen gaan doen we iets heel vets neerzetten waar je heel graag live bij zou willen zijn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

15dec18:0023:00Skullcandy X Burnside X-Mas Miniramp Jam

16decAll DayNK Skateboarden Junioren 2023

30decAll DayOpen Belgian Championship