INTERVIEW: WOODY HOOGENDIJK OVER THE FREESTYLE GAMES, TINDERMATCHES EN SKATEN MET PAUL RODRIGUEZ

Wie het afgelopen halfjaar naar The Freestyle Games op BNN heeft gekeken, zag ongetwijfeld Woody voorbij komen. Samen met Douwe Macaré en Lars Stout vertegenwoordigde Woody de ‘urban sport’ skateboarden. Naast TV kan je Woody ook kennen van zijn prestaties bij grote wedstrijden als Simple Session, Fise, Amsterdamn AM en zijn meest recente overwinning van de Mountain Dew AM Series. De 23-jarige Rijswijker is afkomstig uit een gezin waar skateboarden hoog in het vaandel staat. Binnenkort reist Woody af naar Amerika om daar de westkust onveilig te maken. Wij spraken Woody over het afgelopen jaar en wat er allemaal gaat komen.

Interview: Justin Wagenaar
Top image: Woody Hoogendijk – Shiftyflip / Foto: Rob Rouleaux

Naam op paspoort: Woody Hoogendijk
Geboorteplaats: Rijswijk
Woonplaats: Den Haag
Geboortedatum: 3 mei 1992
Sponsors: Manus Skateshop, Crail Tucks, Almost Skateboards

Hé Woody! Hoe gaat het?
Het gaat goed! Gister toevallig een verstandskies laten trekken. Daar ben ik nog een beetje van aan het herstellen. Ondertussen ben ik rustig een curb aan het skaten in Sweatshop!

Hoe ziet een week van Woody eruit?
Momenteel zit ik in het tweede jaar van het hout- en meubileringscollege in Rotterdam, dus ik ga sowieso elke dag naar school. Het is een MBO-opleiding voor Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer niveau 4, maar ik noem het altijd houtbewerking. Het is een opleiding waar ik veel creativiteit in mee kan nemen. Maar omdat het MBO is, lijkt het voor mij een beetje op de middelbare school. In de avond ga ik meestal skaten in Sweatshop en in de weekenden op straat. Verder ben ik op vrijdag en zaterdagavond vaak in danscafé de Rootz te vinden.

Voordat je voor Manus Skateshop kwam te skaten, leek je een beetje in een dipje te zitten. Wat was er precies aan de hand?Voordat ik aan de opleiding houtbewerking begon, ben ik een paar jaar niet naar school geweest. Niet naar school gaan was voor mij een slechte beslissing. Ik was van plan om super veel te skaten. Dat bleek heel averechts te werken. Nu ik weer op school zit, heb ik het voor mijn gevoel verdiend om een paar uur te skaten. De laatste tijd heb ik super veel zin om elke dag te gaan skaten. Best gek dat elke dag naar school gaan daarbij helpt.

Woody-Hoogendijk-BusrideWoody Hoogendijk / Foto: Rob Rouleaux

Afgelopen zomer was je te zien bij The Freestyle Games van BNN. Hoe kijk je daar op terug?
Ik wil als allereerste zeggen dat ik er nooit aan mee wilde doen. Ik ben er in geluisd door Douwe die met een heel zielig verhaal kwam. Hij zou daar namelijk als enige skater aan mee doen en smeekte mij om ook mee te doen. Daardoor heb ik besloten toch maar mee te doen. Achteraf bleek BNN niets betaalde aan de atleten terwijl Douwe super veel geld kreeg van zijn sponsor SkateDeluxe. Ik ben wel blij dat ik het hele programma niet zo serieus heb genomen en mijzelf niet al te erg voor schut heb gezet. Het programma en de wedstrijd zelf sloegen sowieso nergens op. Hoe kan je een choreograaf, die niets van skateboarden weet, een liveshow laten begeleiden? Bovendien zijn skateboarden, inlinen, breakdancen, BMX’en en parkour niet met elkaar te vergelijken. Los daarvan was het wel grappig om mijzelf op televisie te zien. Toen de shows op televisie waren kreeg ik echt veel opmerkingen erover en werd ik op straat herkend! Gelukkig is de heisa daaromheen een beetje gaan liggen.

Een ander ding was dat je de Mountain Dew AM series in Amsterdam won. Wat vond je van deze wedstrijd?
Dat was een sicke wedstrijd, goede vibes! Er waren een aantal goede wedstrijdskaters uit Europa. Benjamin Garcia, Adrien Bullard enzo. Door hun niveau van skaten was ik ook wel hyped om lekker te skaten. Bovendien het was lekker weer, dat helpt ook altijd mee! Ik had totaal niet gedacht dat ik zou winnen. Ik kwam op de dag van de finale na anderhalf uur slaap op het park en ben toen in de finale beland. In de finale ging het blijkbaar goed!

Bij de Mountain Dew AM series won je twee tickets naar Los Angeles. Wie neem je mee en wat staat er op het programma daar?
Ik heb lang na moeten denken over wie ik mee neem naar LA. Ik zou het lieftste iedereen wel mee willen nemen. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om mijn broertje Billy mee te nemen. Daar kan ik lekker mee skaten. Volgens mij wordt er een heel programma samengesteld voor die week. Als het goed is gaan we skaten met een aantal pro’s van Mountain Dew. Lijkt me heel onwerkelijk om Paul Rodriguez te ontmoeten.

Is Billy’s enkel voor die tijd genezen?
Billy’s enkel is een lastig verhaal. Er is een peesje in zijn enkel opgezwollen. Door die zwelling wordt een ander peesje uit zijn plek geduwd wat een felle pijn veroorzaakt. Het positieve nieuws is dat het vanzelf geneest. Billy is nu na ruim 4 maanden weer een beetje aan het skaten. Hij kan alweer kickflips en het gaat best goed!

Woody-Hoogendijk-KickflipWoody Hoogendijk – Kickflip / Foto: Rob Rouleaux

Je hebt meerdere broers die skaten, skate je nog vaak met hen?
Ik zat op de basisschool in Delft. Vroeger skate ik altijd na school met Floyd, Billy op de middenberm in Delft. Daar was ik bijna elke dag te vinden. Op de Middenberm heb ik een groot deel van mijn basics geleerd. Later is Dwight, mijn jongste broertje, ook begonnen met skaten. Hem en Billy zie ik regelmatig in Sweatshop. Floyd skate nog steeds af en toe in en rondom Delft! Goeie vibes daar in Delft!

Waar skate je nu vooral?
Dat hangt af van waar ik zin in heb die dag. Als ik een beetje wil chillen ga ik naar Malieveld of de Arybowl in Schveningen. De Arybowl vind ik van alle plekken waar ik geweest ben het allerleukste. Soms heb ik onwijs veel zin om een trap te skaten op straat. Een andere keer heb ik meer zin om een curb te skaten en dan ga ik naar Paleis van Justitie of iets dergelijks. Als het regent ben ik meestal in Sweatshop te vinden. Vroeger ging ik nog wel eens op trip met sponsors, maar dat is er helaas niet meer. Ik hoop stiekem dat dat in de toekomst wel weer komt!

Dew-Tour-Bootcamp-Den-Haag-Woody-Hoogendijk-Back-OvercrooksWoody met Bs Overcrooked in zijn local skatepark, Sweatshop

Wat vind je van de plannen van herinrichtingen van het Scheveningse Bos, waarbij de Ary bowl waarschijnlijk gesloopt wordt?Ik zou enorm balen als de Ary bowl wordt gesloopt. Ik hoop echt dat de gemeente die beslissing wil heroverwegen!

Je bent laatst op een kleine trip geweest naar Barcelona, hoe was dat?
Dat was echt helemaal goud! Gezellige crew, goeie party’s en Barcelona is natuurlijk een skate hemel! Bijna alle spots in Barcelona zijn bijna te perfect! We zijn nog best productief geweest tussen alle party’s en brakke dagen door. Dat moeten we zeker vaker doen! Als het goed is komt er snel een editje van deze trip online!

Wat is de beste wedstrijd waar je ooit bent geweest?
Simple Session, zeker weten. Hoewel dat vooral door de party’s komt. De wedstrijd is op zichzelf al vet. Super goede skaters en heel veel toeschouwers in een megastadion. De party’s daar gaan zo hard. Dat is bij elkaar een hele gave ervaring. Mijn beste prestatie bij een wedstrijd moet de Damn Am zijn geweest. Daar ben ik in 2008 en 2012 3e geworden, waar ik nog steeds heel erg trots op ben. De beste wedstrijd die er helaas niet meer is, is het Europese kampioenschap in Bazel. Dat was een hele vette wedstrijd waar veel Nederlanders en Belgen op af kwamen.

simple-session-2015-woody-hoogendijk-party-pics-6Party met the legendary Dave Duncan in Estland

Wanneer komt je moeder, Karin Hoogendijk weer eens naar een wedstrijd?
Sowieso shout-out naar mijn ouders voor het altijd supporten van het skaten van mijn broers en mij. Dankzij Karin hebben we stad en land kunnen afreizen naar allerlei gave wedstrijden. Ik denk dat ze binnenkort wel weer eens bij een wedstrijd langs de zijlijn het hardst staat te klappen. Ze vindt het gewoon super leuk om naar een skatewedstrijd te kijken!

Wie vind jij de meest underrated skater van Nederland?
Billy sowieso, maar ik denk dat iedereen wel van Billy weet dat hij gouden voetjes heeft. Het lijkt me heel vet voor hem als hij een keer mee mag op trip met converse Europe. Hij heeft veel meer in zijn mars dan hij tot nu toe heeft laten zien.

Billy Hoogendijk footage

Hoeveel Tindermatches heb je?
Ik heb 219 Tindermatches op het moment en ik heb nog nooit met iemand via Tinder afgesproken. Wel heb ik een keer een superlike ontvangen!

Wat is je droomsponsor en waarom?
Als skatemerk zou ik wel weer heel graag terug bij éS willen. Bas Janssen heeft me laatst opgehooked met wat samples en die skaten echt heel relaxt. Shout-out naar Bas! Als non-skatemerk lijkt me Bombay Gin echt heel chill. Dat is veel te lekker!

Woody-Hoogendijk-Hardflip-12stairWoody Hoogendijk – Hardflip / Foto: Rob Rouleaux

Wil je nog mensen bedanken?
De hele Den Haag scene, jullie weten wel wie ik bedoel! De hele Swag-crew; Sebas, Leo, Roderick, Daan, Klaas, Jonas, Thomas, Greg Lutzka, Dave double D Duncan en sowieso de hele skatescene in Nederland en natuurlijk mijn sponsors Manus, Almost Skateoards en Crail Trucks!

Meer van Woody:
Foto’s: Woody Hoogendijk in partymood bij Simple Session in Estland
Video: Minute Man – Woody Hoogendijk in Skatepark Utrecht
Woody Hoogendijk wint Dew Tour Bootcamp Den Haag

Flatspot Magazine