Interview: Jelle Maatman over sépareren, #crustlife en zijn favoriete skaters

Tijdens het uitspitten van ons archief kwamen we een mooi stapeltje foto’s tegen van Jelle Maatman tijdens een tripje naar Zaragoza begin dit jaar. Aangezien we het doodzonde vonden deze foto’s te laten verstoffen besloten we Jelle uit te nodigen voor een kort interviewtje waarin we hem spraken over wat hem tegenwoordig bezig houdt qua skateboarden, het werk van tegenwoordig en de rivaliteit tussen hem zijn broer.. 

Foto’s: Mathijs Tromp
Foto Bovenaan: Fontside Feeble

Je komt net uit je werk Jelle, vertel ons eens wat je precies doet..
Ik ben tegenwoordig séparateur van verschillende stoffen, waaronder groen, plastic en huisafval.. Dat scheidt ik zodanig dat dat goed ingezameld kan worden.

Zo, dat klinkt als een geweldig beroep! Wat is mooiste dat je ooit heb gesepareerd?
Het mooiste dat ik ooit gevonden heb was een prachtige bodywarmer, maar ik durfde hem niet mee te nemen. Hij zat helemaal onder het afval en mijn collega’s waren erbij. Ik heb eigenlijk nog nooit iets mee naar huis genomen. Ik had laatst wel een collega die met een hoed op aan het werk was die hij gevonden had.., die kreeg ik daarna.

Iedereen weet natuurlijk dat jij uit Deventer komt, maar tegenwoordig woon je in Arnhem. Hoe is dat precies gekomen?
Zoals je in mijn vorige Check Out op Flatspot kan lezen studeer ik in Nijmegen. Ik had daar alleen niet echt vrienden en besloot ik naar Arnhem te verhuizen. Ik ken hier wat meer mensen en nu woon ik in een chill huis bij PD Tom.

Jelle Maatman – Kickflip

Oke, en daar ben je ook veel op je board te vinden?
Ja zeker. Ik skate veel op het station en Thialf, meestal wel op het station eigenlijk, daar is van alles te vinden.

Wat heb je de afgelopen zomer allemaal gedaan qua skaten, en wat ga je nog doen?
Nou ik had wel wat meer willen doen, maar ik heb vooral veel gewerkt. Ik ben naar Kopenhagen geweest tijdens de Kopenhagen Open, dat was vet! Verder veel met Rachid Addou aan het filmen en met Tim Koster, daarmee film ik een part op Arnhem Centraal. Verder gewoon een beetje skaten en foto’s maken met Rambo en filmen, maar net waar hij zin in heeft. Hij is tegenwoordig fotograaf en maakt best goede foto’s!

Jelle Maatman – Backside Nosepick

Ja, we kwamen je tegen in Kopenhagen tijdens de Copenhagen Open, daar kwamen we erachter dat jij met heel weinig al wel tevreden bent, hoe is dat zo gekomen?
Ja #crustlife was eigenlijk geboren doen ik met Douwe een grapje had gemaakt op Instagram over dat ik op wereldreis zou gaan. Daar is het mee begonnen. Ik heb dat maar gewoon geaccepteerd en die levensstijl aan genomen. Ik ben snel tevreden en heb niet zoveel nodig..

De foto’s die je bij dit artikel kunt zien zijn genomen in Zaragoza. Waarom precies in die stad?
Ik had samen met Robbin Oost en Rachid Addou de City Battle in Rotterdam gewonnen. De prijs daarvan was een 5-daagse citytrip naar een Europese bestemming, zo zijn we er eigenlijk terecht gekomen.

Oke, en wat vond je van die stad?
Ja super goede spots daar! Het was een beetje schijt weer door het seizoen waarin we daar waren, maar goed veel spots, veel marmer.

En nog sappige verhalen van de tour?
Haha! Ja over jou en Martijn die uiteindelijk in de cel belanden. En wij de volgende ochtend naar het vliegveld moesten en geen idee hadden waar jullie waren. Ik zou je de details besparen ;)

Je bent ook een keer op tour geweest met team van Etnies door Europa. Hoe vond je het om met zulke gasten op trip te gaan?
Ja dat was mooi! Ik zou eigenlijk maar 10 dagen mee gaan, uiteindelijk werd dat drie weken. Ik zou het graag vaker doen, maar helaas is dat niet het geval.

Jelle Maatman – Backside Smith

Je ben natuurlijk ook het broertje van Rob Maatman, is er veel rivaliteit onderling?
Nee dat valt reuze mee… Wat we wel eens hebben is dat ik bijvoorbeeld al een half uur een trick aan het proberen ben in Burnside. Dan komt hij eraan en doet die trick bijna fist try. Toen dacht ik van krijg jij lekker de tyfus en deed ik die trick… Af en toe hyped hij mij daarmee wel op. We hebben nooit ruzie.

Wie zijn jou drie favoriete skaters?
Tiago Lemos… Alles switch en met dikke pop. Wes Kremer, hij skate gewoon fucking mooi en het lijkt me gewoon een mooie gozer, crusty by nature he.. En ik denk Evan Smith, er wordt wel eens gezegd dat ik er op lijk. Ik vind hem gewoon vet skaten. Toen ik hem zag bij Street League in Barcelona vond ik hem ook het vetste van allemaal.

Hoe vond je het om naar Street League te gaan?
Ja dat was we leuk! Weinig geskate, lekker biertjes atten bij Nine Clubs.. Het was vet om die gasten allemaal een keer om het echt te zien skaten. Het was vooral chillen en bier drinken daar.

Jelle Maatman – Boardslide up beer wash by Robbin Oost

Hoe krijg je jou hyped voor een goede skate sessie?
Neem me mee naar een goede spot met een goede crew, dan ben ik al snel tevreden. Het liefst skate ik met vrienden of gasten die ik chill vind. Geen zeikers, maar gasten die alles gewoon skaten. Terwijl ik zelf onder mijn vrienden ook een beetje bekend sta als een zeikerd, maar dat valt reuze mee hoeveel ik zeik. Een beetje een hater af en toe, maar geen zeikerd haha..

Meer Jelle Maatman:
Check Out: Jelle Maatman over zijn nieuwe woonplaats
Minute Man – Jelle Maatman
skatePARK: Jelle Maatman VS Rob Maatman
Video: Minute Man – Jelle Maatman in Skatepark Utrecht

Flatspot Magazine
X