Skatebaas Column: ”Het skatepark is van iedereen”

Onlangs kregen we een gefrustreerde mail van niemand minder dan de enige echte Skatebaas. Skatebaas is boos, boos over andere ouders van kinderen in zijn locale skatepark. Hij is gefrustreerd over het feit dat deze ouders het skatepark zien als een grote speeltuin waar je kids de hele middag los kan laten gaan met speelgoed en het park gebruiken als een leuke glijbaan en ze eindelijk de vrijheid hebben om de hele middag bezig te zijn met hun smartphones. Wij vonden het een goed idee het verhaal van Skatebaas met jullie te delen…

”Het skatepark is van iedereen”

Voor een hoop (jonge) ouders van één of meerdere (jonge) kinderen is een skatepark een hele grote leuke speeltuin waar je op een mooie zonnige zondagmiddag lekker kan komen spelen. En als er dan zo’n stomme skater aan komt rijden moet hij of zij natuurlijk uitkijken, want de pret van je kind is het allerbelangrijkste en het park is tenslotte voor iedereen…

Het skatepark is namelijk gemaakt als glijbaan voor je dochtertje (verkleed als lieveheersbeestje), of voor je zoontje, die met een volle luier op zijn plastic tractor stokjes gooit op de baan. Dit alles terwijl jij lekker languit op een skate obstakel zit, kijkend op je telefoon, om foto’s te ‘liken’ van kopjes koffie met melkschuimfiguurtjes want dat is heel erg leuk.

Net zo leuk als je zoontje van 3 op een loopfietsje die zonder links en rechts te kijken zomaar de baan oversteekt. Het is absoluut niet gevaarlijk want skateboards, BMX fietsen en inlineskates zijn uitgerust met de beste remmen die er zijn. Ook kijken ze allemaal heel goed uit en natuurlijk letten ze op je kinderen zodat jij lekker op Facebook op je telefoon naar de nieuwste kattenfilmpjes kan kijken. Dat vinden skaters leuk. Want ze willen helemaal niet oefenen en goed worden, gezellig bijkletsen met hun vrienden of hun nieuw ontworpen graffiti op de muur zetten.  Ze willen niet op deze plek zijn om lekker zichzelf te kunnen zijn. Nee hoor, ook niet even de stress van school of werk naast zich neerleggen, nee. Ze gaan liever gemiddeld 10-15 keer per week dezelfde discussie aan met ouders die het natuurlijk altijd veel beter begrijpen en alles vanuit hun perspectief zien.

Goed, nu wel even redelijk…

Als je je kind leert fietsen, begin je met zijwieltjes op de stoep, niet op een BMX park met schansen voor gevorderden. Als er een voetbalwedstrijd aan de gang is laat je je kind ook niet het veld op rennen met zijn Spongebob bal. Als je je rijbewijs wilt halen, ga je toch ook niet oefenen tussen de auto’s op een Formule 1 circuit?

Als je de weg oversteekt kijk je eerst links en rechts, dus ook op een skatepark. Houdt dit in je achterhoofd als je naar een skatepark gaat, en verdiep je in de cultuur en de gebruikers. Accepteer dat het gevaarlijk kan zijn voor te jonge kinderen zonder enige ervaring, het leuke is er gauw vanaf als je kind van 3 wordt aangereden door een skater van minstens 50-60 kilo op het skatepark waar jij je kind zelf naartoe hebt gebracht.

Sommige ouders onderschatten de gevaren die op de loer liggen op een skatepark. En als er dan een kind wordt aangereden dan trekt de skater altijd aan het kortste eind want hij moet gewoon uitkijken wordt er dan gezegd, want het park is van iedereen. Wat ik hiermee wil zeggen is dat een skatepark inderdaad voor iedereen is. Maar dan wel voor iedereen die wil skateboarden, BMX’en, inlinen of stuntsteppen.

Bekijk het eens van de andere kant:
10 skateboarders die aan het skateboarden zijn in het favoriete speeltuintje van je kind worden meteen weggestuurd. Een mooie skatespot op straat of in een woonwijk, je wordt meteen weggestuurd. Eten en drinken kopen in de Ikea? als je een skateboard bij je hebt wordt je meteen weggestuurd.

Waar moeten we dan skaten? juist ja, op het skatepark.

Maar ik denk dat als het zo door gaat, het niet lang duurt voordat je ook daar, als skater wordt weggestuurd. Het is absoluut niet mijn bedoeling om mensen buiten te sluiten of de les te lezen, maar ga eens aan de zijkant zitten met je kinderen en laat ze eerst eens kijken naar de skaters die doen waar ze goed in zijn en je zal zien dat je kind net zoveel, misschien wel nog meer lol beleeft aan een bezoek aan een skatepark. Voel je niet aangevallen, maak eens een praatje met een skater, of vraag wat tips, desnoods vraag je hoe het allemaal werkt, en stel je open op. Je zal zien dat het voor alle partijen veel leuker en beter zal zijn.

Kom gerust met je kind naar het skatepark als hij net is begonnen met zijn gloednieuwe BMX, maar begin eerst aan de zijkant totdat hij of zij doorheeft hoe het werkt, want dat werkt met alles zo.  Dan is het een leuke ervaring in plaats van een trauma en een negatief beeld over skaters.

Bedankt voor het lezen!

–  Skatebaas

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

11mayAll DayRed Bull Skate Event

26mayAll DayCarve & Coffee at Griftpark

29junAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – Belgium

06julAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – NL

13julAll DayVery Special Flatspot Event

27julAll DayMonster Euro Tour – NL