INTERVIEW: MICHAEL GROENEWEGEN OVER SLUITING EN PLANNEN SKATEPARK AMSTERDAM

Waar veel over gesproken wordt, is de Amsterdamn Am. Wat gaat daar mee gebeuren als er geen skatepark is?
Voor alsnog zijn we gewoon in gesprek met verschillende partijen om het gewoon door te laten gaan. Maar dan wordt het anders.. We gaan proberen het op een andere locatie te doen. Mochten we op die tijd nog geen nieuwe locatie hebben, dan gaan we proberen het op een tijdelijke locatie te doen. Hoe het er precies uit gaat zien is dus nog niet bekend, maar de plannen zijn er zeker! Het blijft natuurlijk de ‘Amsterdamn Am’, dus dat zou niet zo snel naar een andere stad uitwijken.

In hoeverre denk jij dat skateboarden nu geaccepteerd wordt in onze maatschappij? Je zegt net dat de acceptatie steeds groter is geworden de laatste tijd. Maar toch moeten jullie plaats maken voor nieuwe plannen waarmee men denkt meer geld te kunnen verdienen.
Ja, dat is wel tegenstrijdig inderdaad. Zo populair als het de laatste tijd is, is het natuurlijk nog nooit geweest. Althans, dat denk ik. Er zit nu natuurlijk veel meer industrie achter. Er zijn nu parken te vinden in het hele land. Is het niet indoor, dan is het wel outdoor. Vroeger was dat er gewoon niet. Je wist wel wat skateboarden was, maar je hebt niet zoiets van ‘nou, dat ga ik ook eens doen’. Ik heb vroeger mijn buurjongetje zo ook nog vierkant uitgelachen toen hij bezig was met zo’n skateboardje. Dan ben je 13, en dat was toen gewoon voor kinderen. Er zijn nu gewoon zoveel plekken waar je ermee in contact komt. Zo groot als voetbal is, zal het nooit worden. Maar ik denk wel dat het blijft groeien. Hoe commercieel je het ook maakt, het blijft skateboarden. Het gaat nooit meer weg.

Doordat skateboarden zo geaccepteerd wordt, heeft de commercialisatie ook toegeslagen. Je ziet steeds meer energy drinks, autofabrikanten, voedselproducenten, etc.. die riders, events en parken sponsoren. Waar denk je dat dit op uit loopt?
Als er meer mensen aan mee doen, komt er natuurlijk ook steeds meer geld. Je hebt dan natuurlijk ook van die aasgieren die erop mee willen liften. Ik denk niet dat dit af zal gaan nemen, er is een soort van stagnatie. Er zijn natuurlijk een aantal van die superdudes die echt heel veel geld verdienen. Maar er zitten ook héél veel gasten onder die dat net niet hebben, maar eigenlijk wel net zo goed kunnen skaten. Er blijft altijd een soort stagnatie. Ze zoeken wel weer andere manieren om zoiets te hebben. Ik denk dat er gewoon meerdere stromen komen. Je hebt dan van die skaters die de Olympische Spelen rijden en gewoon de ‘echte’ skaters. Het splitst zich altijd weer af, maar je weet het natuurlijk nooit. Je ziet het al een beetje gebeuren met de elite wedstrijden als bijvoorbeeld de Street League.

Jullie doen hier zelf ook een beetje aan mee natuurlijk. Dit jaar zagen we Shell die jullie flink wat geld hebben toegestopt. Gaan jullie als park zelf op zoek naar de sponsors of komen deze naar jullie toe?
Shell is naar ons toegekomen. Er was een persbericht uit gegaan en die kwam in het postvakje terecht van Shell. Als goede buur en omdat zij natuurlijk ook dingen voor de jeugd proberen te doen is dit zo gekomen. Wij deden voor hun mee met de Shell Eco Marathon. Daar hebben die kids natuurlijk Douwe Macaré toen kunnen zien in super-slomo. Dat was een succes. Daar hebben we gewoon goed geld voor gekregen. Het heeft ons geholpen. Zo konden wij een flinke rekening van de advocaat betalen.


Douwe Macare in de promo video van de Shell Eco Marathon

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

LATEST POSTS

11mayAll DayRed Bull Skate Event

26mayAll DayCarve & Coffee at Griftpark

29junAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – Belgium

06julAll DayBlue Tomato Best Foot Forward – NL

13julAll DayVery Special Flatspot Event

27julAll DayMonster Euro Tour – NL